Jarní dny lákají k dlouhým procházkách. Příroda se probouzí, vše je v rozkvětu a ve své plné síle.  Využijme toho a nečerpejme sílu, zdraví a energii z jejích darů. Sepsali jsme pro Vás tipy na sběr léčivých bylin, které si můžete natrhat například při víkendové procházce. Můžete je využít k přípravě super zdravých salátů, smoothies nebo léčivých čajů.
Jen pozor – vždy sbírejme bylinky na čistých místech a určitě ne ve městech, která jsou plná smogu…

Kopřiva

Kopřiva patří mezi výrazné byliny, které jistě každý zná – zahrádkáři si ji možná spojí s rozšířeným plevelem a většina z nás s nepříjemným žaháním. Kopřivy by však v našem jarním jídelníčku rozhodně neměly chybět, neboť mají nespočet pozitivních účinků na naše zdraví. Hlavním přínosem kopřivy je její schopnost čistit krev, čímž pomáhá např. při léčení kožních onemocnění jako je např. lupénka a akné. Zároveň krev ředí, zlepšuje krevní oběh, tvorbu červených krvinek a snižuje tlak. Můžeme ji použít jak vnitřně, tak zevně, což ocení zejména revmatici. Své uplatnění nalezne i v kosmetice, neboť posiluje růst vlasů a jejich hebkost. Skvěle se také hodí na jarní saláty, můžeme je také přidat do svých zelených smoothies nebo si z nich připravit čaj. Ten změkčuje stolici, posiluje pohyby střev, tvorbu mateřského mléka i jeho kvalitu.

Hluchavka

Hluchavka bílá je svým zjevem velmi podobná kopřivě, avšak nežahá a také její účinky na lidský organismus se liší. U žen výborně léčí menstruační potíže, posiluje dělohu, pomáhá při zánětu vaječníků a zastavuje bělotok. V gynekologii má tedy ještě spolu s kontryhelem široké uplatnění.
U mužů má hluchavka pozitivní vliv na prostatu a různé problémy močových cest – uvolňuje močové cesty a usnadňuje močení. Zevně ji můžeme použít k omývání ekzémů, vnitřně pak na čaj, do salátů či smoothies. Čaj z hluchavky pomáhá při nespavosti, má vynikající účinky na trávící a dýchací orgány.

Pampeliška

Pohled na rozkvetlé pampeliškové pole je naprostý balzám na duši. A co dělá tahle zázračná rostlinka pro naše tělo? Zahání jarní únavu a dodává tělu potřebné vitaminy, takže se po její konzumaci cítíme svěží a plni energie. Nejúčinnější je kořen, ale sbírat se dají i listy a květy. Hořká chuť pampelišky je velice vhodná při trávících potížích, povzbuzuje činnost životně důležitých žláz, jater, žlučníku, střev a žaludku. Čistí krev a přispívá k tvorbě červených krvinek a krve nové. Také posiluje činnost slinivky břišní (je tedy vhodná při cukrovce),  působí proti revma, snižuje krevní tlak, podporuje krevní oběh, čímž zlepšuje činnost srdce. První lístky jsou vynikající do salátu se šťávou z citronu.

Sedmikráska

Sedmikráska neboli husí kvítko je krásná jemná rostlinka se silnými léčivými účinky. Obsahuje látky jako jsou např. třísloviny, saponiny,hořčiny, minerální látky a vitamin C. Kombinace těchto složek má příznivý vliv na náš organismus. Sedmikrásky zmírňují nachlazení, kašel a zahlenění, jsou vhodné k jarní detoxikaci a očistě organismu, působí proti nechutenství (anorexii), poruchám trávení, kožních problémech a můžeme s nimi také léčit drobné ranky a bodnutí hmyzem. Z nasbíraných sedmikrásek lze připravit čaj, který pročišťuje organismus a mírní kašel. Přelijte jednu lžičku čerstvých květů a listů vroucí vodou a nechat 10 minut louhovat. Květy se také krásně vyjímají v salátech nebo jako ozdoba na chlebu či různých dezertech.

Jitrocel

Jitrocelová sezóna začíná v květnu, ale malé lístečky této byliny můžeme zahlédnout již koncem dubna. Když se řekně jitrocel, většině se zřejmě vybaví jeho skvělé pozitivní účinky na dýchací cesty. Jitrocelový čaj se používá zejména proti kašli a zahlenění průdušek a plic. Tím ale výčet jeho léčivých vlastností nekončí. Uplatňuje se také při žaludečních a střevních potížích (střevním kataru), problémech s játry a žlučníkem, čistí močové cesty a krev. Jitrocel dále obsahuje látky, které ničí bakterie a jeho čerstvě nadrcené listy se proto hodí i k léčení ran.

Jahodník

Lístečky jahodníku můžeme sbírat hned zjara, dokud mají ještě svěží zelenou barvu a jsou plné účinných látek. Jahodník se používá k léčení mnoha chorob, například při průjmech, cévních otížích, hemoroidech, zánětlivých onemocněních a chudokrevosti. Čaj z této rostlinky nejen že výborně chutná, ale všestranně působí na celý organismus. Můžeme ho pít po celý rok, neboť je velice vhodný k udržení pevného zdraví jako prevence. Lze jej kombinovat i s listy maliníku, borůvky, šípku nebo ostružiníku. V sezóně si dopřejte plody, které obsahují množství vitaminů (A, B, C), čistí krev, upravují trávení a stolici a skvěle chutnají. U zahradních jahod dejte pozor na kvalitu! Bývají těžce zasaženy chemickými pesticidy. 

Maliník

Listy lesního maliníku obsahují vysoký podíl vitamínu C a pyšní se i dalšími příznivými účinky na lidské zdraví. Nejvhodnější je připravit si buď odvar, který je velmi účinným prostředkem při průjmech a zánětech žaludku a střev nebo nálev, který je vhodný zejména pro ženy trpícími menstruačními bolestmi, silnou menstruací. Čaj také usnadňuje porod – pokud začnou těhotné ženy pít maliníkový čaj 2 měsíce před termínem porodu (1 – 2 šálky denně), dojde ke zkrácení druhé doby porodní, sníží se pravděpodobnost komplikací a zmírní se i porodní bolesti. Čaj se doporučuje pít i po porodu, neboť pomáhá vyčistit porodní cesty, hojí dělohu a při kojení je pro miminko naprosto neškodný. 

[Zdroj informací: Aurélia Dugasová, Dionýz Dugas. Babiččiny bylinky, 2002, první české vydání, Ottovo nakladatelství, 2002, ISBN 80-7181-696-5 a podle stránek: Bylinky pro všechny. MUDr. Zbyněk Mlčoch © Eva Mlčochová 2010 – 2018, dostupné z: www.bylinkyprovsechny.cz]

Autor

Online průvodce zdravým životním stylem a podniky po Česku.

Napsat komentář