Dýňové mléko

Dýňová semínka jsou vynikajícím zdrojem minerálů jako jsou například hořčík, zinek, železo a další. Navíc ve srovnání s ostatními ořechy a semínky jsou cenově přijatelné, a proto se skvěle hodí také k výrobě rostlinného mléka. Je skvělou alternativou k živočišným mlékům.

Pro obměnu můžete použít také: mandle, kešu, makadamové oříšky, para, lískové, pekanové, pistácie, kokos, konopné semínko, slunečnicové, lněné, sezam, quinou, rýži nebo ovesné vločky. Postup je pro všechny stejný.

Porce: 3 – 4 hrnky
Doba přípravy: 20 min.
vegan, bez cukru, bez laktózy, bez lepku, paleo, low carb

Ingredience:

  • 1 hrnek dýňových semínek (naložených přes noc ve vodě)
  • 3 hrnky čisté filtrované vody
  • 3 vypeckované datle (nebo 1 lžíce medu)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka Himalájské soli
  • pro krémovost můžete přidat lžíci bio slunečnicového lecitinu bez GMO

Postup:

  1. Semínka přes noc namočte do filtrované vody. Ráno vodu slijte a semínka propláchněte.
  2. Smíchejte všechny ingredience dohromady a vložte do mixéru.
  3. Mixujte do jemna (cca 30 – 60 s).
  4. Pokud chcete získat opravdu jemné mléko, přeceďte tekutinu přes sáček na výrobu rostlinného mléka (sáček je možné koupit např. v NuSpring).
  5. Nalijte do sklenic a uchovávejte v lednici.
Autor

Online průvodce zdravým životním stylem a podniky po Česku.

Napsat komentář