Teploty neustále stoupají a to poslední, na co máme chuť, je těžké jídlo. Našemu tělu prospěje, když ho v těchto vedrech nebudeme zbytečně zatěžovat a dopřejeme mu lehké a čerstvé pokrmy. Jeden letní recept vám poradíme v dnešním článku.

Dnes si společně připravíme Bulgurový pilaf s rajčaty, cizrnou, variací grilované zeleniny a tofu/ tempehu. „Je to výborné a jednoduché jídlo. Nasytí, nezatíží a dodá spoustu energie,” pochvaluje si tento recept Maxim Semenchukov, šéfkuchař Restaurant Amaryla.

Porce: 2

Ingredience:

  • 200 g bulguru
  • 2 velká rajčata bez slupky, nakrájená na kostičky
  • 10 g koncentrovaného rajského protlaku
  • 1 menší cibule (šalotka)
  • Cizrna
  • Tofu (tempeh) v bio kvalitě 
  • Sůl
  • Pepř
  • Kurkuma
  • Olej (doporučujeme kokosový)
  • 300 g zeleninového vývaru nebo voda

Postup:

Bulgur

Na oleji zpěníme cibulku a přidáme protlak. Chvíli restujeme, poté přidáme rajčata, bulgur, sůl, pepř, špetku kurkumy a zalijeme vývarem nebo vodou. Vaříme přibližně 10 minut, dokud se voda nevyvaří. Hrnec odstavíme z plotny, přikryjeme pokličkou a směs necháme nabobtnat a odpočinout.

Grilovanou zeleninu můžeme připravit dle naší chuti. My jsme do receptu použili:

  • 100 g cukety
  • 100 g lilku
  • 200 g papriky mix
  • 50 g fenykl
  • 50 g červenou cibuli

Zeleninu nakrájíme na střední kousky a osmahneme na dobře rozpálené suché pánvi.

Marináda

  • stroužek česneku (nebo dle vlastní chuti)
  • 1 feferonka
  • mix čerstvých bylinek dle chuti
  • lžíce olivového oleje

Česnek, feferonku a bylinky nasekáme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a směs na něm osmahneme. Hotovou marinádu smícháme s grilovanou zeleninou.

Tofu si vybereme dle vlastní chuti – sáhnout můžeme po přírodní verzi, uzené nebo marinované. Uzené a marinované tofu není potřeba opékat na pánvi, chutnat nám bude i za syrova. Vybírejte vždy bio kvalitu.

Náš šéfkuchař doporučuje zvolit uzené tofu/ tempeh, které jídlu dodá specifickou chuť. Nakrájíme  ho na kousky a opečeme na olivovém oleji s uvařenou cizrnou.

Na talíř doprostřed dáme pilaf, na něj  grilovanou zeleninu a vše posypeme tofu s cizrnou.

Dobrou chuť!

Autor

Online průvodce zdravým životním stylem a podniky po Česku.

Napsat komentář