Zelenou omáčku, kde je hlavní složkou bazalka, asi všichni známe. A většina z nás ji má ráda. V dnešním článku vám prozradíme, kde se tato pochoutka vlastně vzala a jak si ji hravě připravíte doma. Pojďme na to.
Kde se vzalo, tu se vzalo – Pesto alla Genovese
Ligurie, tak se nazývá oblast, kde vzniklo pesto a přídomek Genovese má podle severoitalského města Janov (Genova). Jeho název vznikl z italského “pestare” neboli tlouci.
Jaká pesta existují
Pesto nemusí být nutně z bazalky. Můžeme si ho připravit i z jiných bylinek, jakými jsou například koriandr, petržel nebo medvědí česnek. Mysleli jste si, že pesto musí být nutně zelené? Ani omylem. Velmi oblíbené je například pesto ze sušených rajčat, pečených paprik nebo lilku.
Recept na to nejlepší bazalkové pesto pod sluncem
Šéfkuchař Restaurace Amaryla Max Semenchukov alias Running Cheff se zaměřuje na zdravé vaření a poslal nám úžasný recept na bazalkové pesto, které při přípravě pokrmů často využívá. Tady je:
Ingredience:
- 1 svazek bazalky (cca 100 g)
- 20 g piniových opečených oříšků (můžeme použít také mandle)
- 25 g nastrouhaného parmezánu
- 1 stroužek česneku
- 60 ml olivového extra panenského oleje
- Sůl
- Pepř
Postup:
Všechny ingredience důkladně rozmixujeme. Směs ochutnáme a pokud máme rádi česnek, přidáme ho. V případě, že chceme docílit hustší konzistence, přidáme parmezán a v opačném případě přilijeme trochu olivového oleje.