Rychlá zdravá večeře (či oběd) pro celou rodinu! Tradičně se tento pokrm podává s kus kusem, ale my jsme zvolili bezlepkovou variantu s quinoou. Pokud nejste příznivci quinoi, můžete kuře podávat s již zmiňovaným kuskusem, rýží (celozrnnou či bílou), pohankou nebo jinou Vámi oblíbenou obilovinou. Pro zpestření můžete masovou směs zabalit do tortilly.
Recept si můžete snadno upravit podle Vámi preferovaného stravovacího směru:

  • Pro paleo verzi doporučujeme jako přílohu batáty nebo květákovou rýži.
  • Pro vegetariány a vegany: Místo masa použijte cizrnu.

Recept

Porce: 4
Čas přípravy: 30 min.

Ingredience

  • 280g bio kuřecího masa (nakrájené na kostičky)
  • 3 lžíce kokosového oleje (nebo ghí)
  • 2 žluté cibule (nakrájené najemno)
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/2 hrnku růžiček květáku
  • 1/2 cukety (nakrájené na kostičky)
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 1 1/2 lžičky soli
  • 3 velká rajčata (nakrájená na kostičky)
  • 1/2 hrnku nakrájené petrželky
  • hrst rozinek
  • hrst kešu
  • 2/3 hrnku quinoi (tj. 1/2 hrnku vařené quinoi na 1 porci)

Postup:

  1. V hluboké pánvi rozehřejte kokosový olej, přidejte kuře, cibuli, kešu, kurkumu, skořici, kardamom, kajenský pepř a sůl. Krátce osmažte a za občasného míchání duste pod pokličkou 15 min.
  2. Propláchněte quinou, vložte do hrnce s dvojnásobným množstvím vody, lehce osolte a vařte cca 15 min. (než se všechna voda z hrnce vyvaří).
  3. Do masové směsi přimíchejte květák, cuketu, rajčata, poloviční množství petrželky a rozinky. Přikryjte znovu pokličkou a duste dalších 15 min. V případě potřeby lehce podlijte vodou.
  4. Po dovaření rozdělte quinou i masovou směs na 4 porce a ozdobte zbytkem petrželky nebo koriandrem. Dobrou chuť!

Pozn.: Hotové jídlo lze uchovat v lednici až 3 dny, v mrazáku vydrží až 3 měsíce.

Autor

Online průvodce zdravým životním stylem a podniky po Česku.

Napsat komentář