Tenhle banánový chlebík je hodně velká dobrota! Je vláčný a přirozeně sladký, tedy bez žádného přidaného sladidla. Je skvělou snídaní, svačinou i dezertem, pokud máte chuť mlsat a zároveň nechcete „hřešit“.

My ho máme rádi jen tak samotný (obzvlášť, když potřebujeme nějakou šikovnou svačinku na cesty) nebo s jemnou vrstvou tahini, mandlového, kešu másla, apod. Pro ještě banánovější chuť podávejte každý krajíc s extra plátky banánů.

Pusťte se do pečení a nechte sladkou vůni skořice a vanilky prostoupit vaší kuchyní! 🙂

Porce: 10 plátků
Čas přípravy: 55 min. (45min. pečení)

Nutriční hodnoty (na 1 krajíček): 179 kcal, 11g tuku, 17g sacharidů, 5g proteinu

Ingredience

  • 3 zralé banány (+ 1 na ozdobu)
  • 1 1/2 hrnku mandlové mouky
  • 1/2 hrnku kokosové mouky (nebo čerstvě rozmixovaného kokosu, který receptu dodá výraznější a vláčnější chuť)
  • 1 lžíce psyllia
  • 3 lžíce mletých lněných semínek
  • 1 lžíce skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/3 hrnku vody (teplé)
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • na ozdobu: kakaové boby, vlašské ořechy (můžete přidat i do těsta)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180°C. Vymažte pečící nádobu kokosovým olejem a poprašte tenkou vrstvou kokosové mouky.
  2. Připravte si lněná „vejce“. Smíchejte 3 lžíce čerstvě namletého lněného semínka se 110ml vody a promíchejte. Nechte semínka nasáknout vodu cca 5 min.
  3. V míse střední velikosti rozmačkejte vidličkou banány a přimíchejte lněná „vejce“, vanilku a skořici.
  4. Potom přidejte mandlovou a kokosovou mouku, prášek do pečiva, sodu, psyllium, kokosový olej a vodu. Těsto pořádně prohněteme.
  5. Špachtlí přesnuňte těsto do předem vymazané pečící nádoby a zarovnejte do hladka. Navrch můžete položit podélné plátky banánu.
  6. Vložte chlebík do předehřáté trouby a pečte cca 40 min. dozlatova. Zda je chlebík propečený vyzkoušejte pomocí špejle, která musí po zasunutí do středu chleba vyjít ven čistá aniž by se na ni těsto lepilo. Pokud se lepí, pečte dalších 5-10min.
  7. Vyndejte chleba z trouby a před krájením nechte kompletně vyhladnout. Po vychladnutí nakrájejte na cca 10 plátků. Dobrou chuť!
Autor

Online průvodce zdravým životním stylem a podniky po Česku.

Napsat komentář