Možná jste už tento výraz slyšeli: polysacharidy betaglukany. Co si pod tímto pojmem představit? Jde o látky, které dokážou významně pomoci lidskému tělu. S trochou nadsázky můžeme říci, že se jedná o zázrak, protože betaglukany mají silný, vědecky prokázaný vliv na lidskou imunitu.

Součást vlákniny 

Účinky betaglukanů na stimulaci imunity nejsou rozhodně žádným výmyslem. Potvrzuje je celá řada klinických studií. Betaglukany se řadí do skupiny probiotik, tvoří součást vlákniny. Štěpí se až v tlustém střevě, enzymy tenkého střeva je strávit neumí. Svým působením pak vytvářejí prostor pro činnost probiotických bakterií. Jejích zásluhou následně je, že vaše střevní mikroflóra zůstává v dobrém stavu. A určitě víte, že střevní mikroflóra – mikrobiom – je v posledních letech široce zkoumaným pojmem a vědci již mají jasno, že hraje v lidském zdraví důležitou úlohu. Zároveň betaglukany zpomalují vstřebávání cukru a tím regulují hladinu krevního cukru. Vazbou žlučových kyselin na sebe pak pomáhají také regulovat cholesterol (tuky se díky tomu štěpí až v tlustém střevě). 

Nastartují obranné reakce 

Velmi důležité je ale hlavně jejich působení na imunitu, kde se stávají antigeny – tedy mají za úkol rozběhnout v těle imunitní reakce. To se projevuje stimulací makrofágů, které tvoří naši obranu proti virům a bakteriím. Kromě toho se účinně podílí na jakémsi úklidu odumřelých buněk a podporují hojení ran. Pozitivně ovlivňují rovněž organismus, který podstoupil proces ozařování a chemoterapie při onkologických nemocech. Mohou být například užitečným doplňkem při biologické léčbě.   

Kde je možné betaglukany získat?

Máte vlastně dvě možnosti. První tkví v tom, že je budete čerpat z běžně dostupných potravin. Vysoký podíl betaglukanů je především v obilovinách – v ovsu a ječmenu, a také v kvasnicích, které se používají k výrobě piva či na pečení. Ovšem celá věc má trochu háček. V klasickém pečivu jich najdete minimum, protože při procesu výroby bílé mouky se odstraňují části obilniny, kde se nacházejí.  A ne každý má rád celozrnné pečivo nebo si pochutnává na kvasnicích. Dříve byly betaglukany součástí přirozené stravy mnohem víc, dnes je jich ale v průmyslově zpracovaných potravinách pramálo. Vysoký podíl betaglukanů obsahují i houby, ovšem na těch si málokdo pochutnává každý den.

Doplňky s vysokou účinností 

Z výše uvedených důvodů tedy roste důležitost potravinových doplňků obsahujících betaglukany. U kvalitních doplňků s betaglukanem máte výhodu, že betaglukany dostanete přímo v optimální koncentraci pro lidský organismus, takže budou vykazovat maximální účinky. Nemusíte tak do nekonečna přemýšlet, jak si sestavit vhodný jídelníček obsahující větší množství betaglukanů a kalkulovat s rizikem, že jich vaše tělo stejně nezíská dostatek.  

Autor článku: Pavel Štěpka

Pavel Štěpka se oblasti přírodní a alternativní medicíny věnuje již přes 20 let. Je odborníkem na Tradiční čínskou medicínu, a to především v oblasti medicinálních hub a léčivých rostlin.

superionherbs

Je zakladatelem obchodu Superionherbs.cz. Produkty, které obchod prodává, Pavel pečlivě vybírá na základě vlastních zkušeností, které si přiváží ze svých pravidelných cest do jihovýchodní Asii. Ve volném čase se věnuje bojovým uměním a praktikuje zenový buddhismus.

Autor

Online průvodce zdravým životním stylem a podniky po Česku.

Napsat komentář

× Můj nákup

Vás košík je prázdný.