Dnes nás šéfkuchaře zdravé restaurace Amaryla Max Semenchukov alias Running Chef zavede na Blízký východ, konkrétně do Levanty. Společně si nachystáme pochoutku zvanou baba ganoush. Připravuje se z pečeného lilku a běžně se využívá jako předkrm nebo pomazánka. “Baba ganuš” je skvělá volba pro posezení s přáteli nebo jako součást zdravého oběda.

 

Co budeme potřebovat:

  • 2 lilky
  • 4 stroužky česneku (najemno nakrájeného)
  • 4 lžíce tahini pasty (sezamová pasta)
  • šťáva z jednoho citronu
  • Sůl
  • Voda
  • Na ozdobu: petrželka, olivový olej a mletá paprika

Postup:

  1. Lilky opláchneme, propíchneme ze všech stran a opečeme (nejlépe na ohni), ale můžeme využít i troubu.
  2. Necháme je vychladnout a oloupeme.
  3. Lilky nakrájíme najemno.
  4. Přendáme je do větší misky a přidáme ostatní ingredience.
  5. Vše dobře promícháme a pokud bude konzistence příliš hustá, přidáme trochu vody.
  6. Pokrm servírujeme v misce nebo na talíři. Polévkovou lžící uděláme spirálu, pokapeme olivovým olejem a posypeme nasekanou petrželkou a mletou paprikou.

Jako přílohu můžeme podávat opečenou bagetku nebo pita chléb. Baba ganoush můžeme nachystat také s majonézou nebo bílým jogurtem. V takovém případě místo vody do pokrmu přidáme 4 lžíce majonézy nebo bílého jogurtu. Nejlépe chutná ten kvalitní řecký.

 

Tip Runnig Chefa: Pečený lilek pořídíte již hotový v arabském obchodě, kde seženete také tahini pastu.

Přejeme dobrou chuť!

Autor receptu: Restaurace Amaryla

Více receptů od šéfkuchaře pražské restaurace Amaryla:

 


Objevujte podniky zdravého životního stylu po Česku!

 

 

Články a naše doporučení

 

 

Další články

 

Specializované výživové poradenství