K Velikonocům neodmyslitelně patří tradiční pečení – beránek, mazanec, jidáše, nádivka… My pro Vás máme recept na Velikonoční nádivku, i když trochu v netradiční verzi – je z celozrnného pečiva, čerstvých kopřiv a veganská. Určitě ale zachutná i jedlíkům masa a všem, kteří fandí zdravé stravě 🙂

Autorem tohoto receptu je naše oblíbená česká značka „Nemléko“ vyrábějící čistě rostlinné alternativy mléčných produktů bez chemických konzervantů a jiných přidaných látek. V jejich portfoliu najdete mandlová i maková mléka v několika příchutích, mandlové nejogurty, nemáslo a bio ledové čaje od jejich dceřiné značky Yestea. Ať už jíte nebo nejíte klasické mléčné výrobky, věřte, že tyhle produkty příjemně překvapí Vaše chuťové pohárky.

Tak pojďme na to!

Recept na Velikonoční nádivku



Ingredience:

  • 115 g polenty
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 300 ml Nemléka – plnotučné nebo polotučné
  • 1 balení uzeného tempehu
  • hrst nasekaných mandlí
  • svazek jarní cibulky
  • 100 g čerstvého špenátu nebo kopřiv
  • 1 malý pórek
  • hrst pokrájené petrželky
  • 1 červená cibule
  • 50 g tofu uzené + 50 ml Nemléka
  • 50 g ovesné mouky – pomleté ovesné vločky
  • 1 lžička černé soli
  • 1 lžička kurkumy
  • špetka muškátového oříšku
  • lahůdkové droždí podle chuti

Postup:

Nejprve přivedeme k varu zeleninový vývar společně s Nemlékem, nastrouháme do směsi špetku muškátového oříšku a za stálého míchání přisypeme polentu. Vaříme do zhoustnutí cca 10 minut. Poté, co bude polenta hustá, ji odstavíme a necháme vychladnout (můžeme ji přelít do většího pekáčku, aby rychleji vychladla).

Mezitím si na pánvi orestujeme cibulku, ke které přidáme nakrájený pórek a půlku uzeného tempehu pokrájeného na malé kostičky. Dáme stranou a nakrájíme si jarní cibulku, špenát a petržel.

Smícháme vychladlou polentu se směsí restovaného pórku s tempehem a posekaným špenátem, cibulky a petrželky. Do směsi přidáme ještě tofu vaječnou směs. Tu si vyrobíme tak, že rozmixujeme tofu s rostlinným mlékem a dochutíme černou solí s kurkumou.

Nakonec do směsi vmícháme ještě posekané mandle a dochutíme podle chuti lahůdkovým droždím, kurkumou, černou solí a zahustíme ovesnou moukou.

Polovinu směsi nalijeme do chlebíčkové formy a posypeme zbytkem nakrájeného tempehu. Potépřidáme zbytkem směsi a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 30 až 35 minut.

Dobrou chuť!

Autor receptu: Nemléko

Autor

Online průvodce zdravým životním stylem a podniky po Česku.

Napsat komentář