Fazolky mungo jsou jedním z nejlepších rostlinných proteinů a obsahují vysoký podíl kyseliny listové, hořčíku, železa a vitaminu B1 (thiaminu). V menším množství jsou také zdrojem beta karotenu, zinku, draslíku a selenu, najdeme v nich i malá množství vitaminů A, B, C, E a K.

Ačkoliv je mungo bohaté na esenciální aminokyseliny, neobsahuje jejich celou škálu. Kombinace s hnědou rýží je tedy pro získání plnohodnotného proteinu optimální.

Placičky jsou skvělým zdrojem vlákniny a mají příznivý vliv na trávení. Dodají Vám navíc pocit sytosti, čímž podpoří i hubnutí. Neobsahují lepek ani mléčné výrobky, takže jsou vhodné i pro celiaky či lidi s laktózovou intolerancí. Jsou perfektním jídlem také pro těhotné ženy.

Porce: cca 10 placiček (záleží, jak velké je uplácáte)
Čas přípravy: 40 min.
Připravte si předem: Namočte mungo a rýži přes noc do vody

Ingredience:

  • 1 hrnek fazolek mungo (namočených přes noc)
  • 1/4 hrnku hnědé rýže (namočené přes noc)
  • 1/4 hrnku filtrované vody
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce Tamari
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 200g pickles (my použili Dobrušské pickles) nebo kimchi
  • 2 lžíce řas Nori
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • 300g klíčků munga
  • sůl a pepř na dochucení
  • (můžete přidat jarní cibulku a 1-2 lžíci Psyllia, pokud potřebujete těsto zahustit)

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 190°C a vyložte pekáč pečícím papírem.
  2. Slijte vodu z fazolí a rýže a spolu s česnekem a vodou vložte do kuchyňského robotu. Mixujte do jemna.
  3. Přendejte do mísy, přidejte Tamari, Nori, pickles a mungové výhonky. Dochuťte solí a pepřem.
  4. Vyložte pekáč pečícím papírem a vytvarujte z připravené směsi placičky, vložte na pekáč, pokapejte sezamovým olejem a posypte sezamovými semínky. Pečte 30 min. do zlatova.

Podávejte s omáčkou Tamari a salátem. Můžete přidat pečené batáty nebo mladé brambory.

Dobrou chuť!

Autor

Online průvodce zdravým životním stylem a podniky po Česku.

Napsat komentář