Ovoce a zelenina by měly tvořit základ našeho jídelníčku. V ideálním případě bychom měli kupovat kvalitní lokální a sezónní produkci, a to už třeba jen z toho důvodu, že Česko používá méně pesticidů než většina států EU. Přesto má podle Státního zdravotnického ústavu (SZU) 41% analyzovaných obchodovaných potravin v ČR rezidua pesticidů, z toho 3,6% nad povolený limit! Průměr EU je pro srovnání 2,4% a v Rakousku například jen 0,6%. Potraviny s pozůstatky pesticidů většinou nejsou vyrobené u nás, ale jedná se o produkci z dovozu…
Jsou pesticidy opravdu tak špatné?
Podle Světové zdravotnické organizace jsou pesticidy pro lidský organismus toxické a mají negativní vliv na zdraví. Mohou přispívat k onemocnění rakovinou, snižují plodnost mužů i žen, oslabují imunitní a nervový systém.
V USA existují seznamy, které nabízí přehled ovoce a zeleniny s nejvyšším a nejnižším obsahem pesticidů. Najdete je pod názvy “Dirty Dozen” a “Clean fifteen”.
V České republice provedla nedávno podobné srovnání Vysoká škola chemicko-technologická v Praze a na základě laboratorních testů zjistila, že pesticidy jsou u nás nejvíce zasaženy jablka, hroznové víno, jahody, broskve, nektarinky, řapíkatý celer, salát (všechny druhy), citrony a další citrusy a bylinky. Tyto potraviny tedy pokud možno kupujte vždy v bio kvalitě a nebo vyzkoušejte naše typy na to, jak množství pesticidů z konvenční produkce eliminovat na minimum.
1. Solný roztok
Některé studie tvrdí, že pokud namočíme ovoce či zeleninu do 10% solného roztoku na 20 minut, zbavíme se většiny reziduí ze čtyř nejčastěji používaných pesticidů.
2. Octová voda
Ocet je dalším skvělým způsobem, jak odstranit pesticidy. A nejen ty! Pomáhá odstranit i škodlivé bakterie, které se mohou v čerstvé produkci nacházet. Jak na to? Do velké nádoby/ dřezu nalijte 4 díly vody a 1 díl klasického octa, ponořte do lázně zeleninu či ovoce, které chcete očistit, a nechte 20 minut působit. Poté octovou vodu vylijte a zeleninu před konzumací ještě opláchněte studenou vodou. Tato metoda není zcela vhodná pro ovoce s tenkou slupkou jako jsou například borůvky. Ocet by mohl poškodit jejich strukturu.
3. Jedlá soda
Jedlá soda má všestranné využití – na pečení, proti pálení žáhy, v kosmetice, na úklid i na čištění ovoce a zeleniny od zbytků pesticidů. Jednoduše vsypte 30 gramů jedlé sody do 3 litrů vody a promíchejte. Produkci nechte namáčet 12-15 minut a poté opět opláchněte vodou.
4. Důkladné opláchnutí studenou vodu
Vědci z “Connecticut Agricultural Experiment Station” zjistili, že pokud budeme důkladně omývat ovoce či zeleninu pod studenou tekoucí vodou po dobu alespoň 30 vteřin, zredukujeme některé zbytky pesticidů. Množství bylo zredukováno u 9 typů pesticidů z celkem 12 testovaných. Vzhledem k rozsáhlému používání mnoha druhů pesticidů v konvenčním zemědělství se však tato metoda nejeví jako zcela dostačující.
5. Oloupejte slupku
Dalším způsobem, jak z jídla eliminovat pesticidy je oloupat/oškrábat slupku (např. u okurek). Ve slupce jsou však obsaženy cenné nutrienty, a proto bychom se měli snažit ji u většiny zachovat a raději využít některou z výše uvedených metod nebo se nažit kupovat bioprodukci. Samozřejmostí je loupání slupky citrusů, jejichž kůra bývá chemicky ošetřena.