Stává se Vám někdy, že nakoupíte více potravin než kolik jste schopni sníst? Chystáte se na dovolenou a Vaše lednička je plná zeleniny a ovoce, které už nestihnete sníst? Nenechte jídlo zkazit a zamrazte ho!

Mrazák je vynikajícím pomocníkem v každé zdravé domácnosti – pokud tedy víte, jak jej vhodně a naplno využít. V naší domácnosti máme mrazáky dokonce dva! Jsou skvělým nástrojem pro uchování potravin (včetně jejich nutričních živin), hotových jídel i záchrany zbytků. Tradičně v něm míváme koupené mražené ovoce, zeleninu, bio maso a ryby z divokého odchytu a nejen to…

Efektivní používání mrazáku Vám ušetří čas a peníze a prospěje i Vašemu zdraví. Vyzkoušejte naše tipy a do komentářů pod článek nám napište, jak využíváte mrazák ve své domácnosti Vy! 

1. Využijte zeleninové odřezky

Kdykoliv vaříte a pracujete se zeleninou (nejlépe v bio kvalitě), nevyhazujte odřezky a slupky. Dají se totiž zamrazit a využít na přípravu vlastního zeleninového vývaru. Jedná se například o slupky od cibule, očištěných brambor nebo batátů, mrkvovou nať, košťál z brokolice a květáku, špičky mrkve a jiné kořenové zeleniny. Tyto části zeleniny omyjte, nechte je usušit, a poté je vložte do uzavíratelného sáčku a šup s nimi do mrazáku. Při každém vaření do sáčku přidávejte nové odřezky a až bude plný, připravte si z nich vývar: Celý obsah sáčku vložte do hrnce s filtrovanou vodou a trochou soli a vařte alespoň hodinu. Po dovaření zeleninu vyndejte z hrnce a vývar je hotov. Vznikne Vám tak skvělý vývar!

Tip! Pokaždé, když se chystáme na dovolenou a máme v lednici zbytky kořenové zeleniny, připravujeme si domácí polévkovou směs. Zeleninu omyjeme,  necháme oschnout, poté ji nakrájíme na malé kostičky a dáme do pytlíčků zamrazit. Po návratu tyto mrazákové zbytky vždy oceníme. 

2. Připravte si ingredience na smoothies

Čerstvá listová zelenina relativně rychle vadne a určité druhy ovoce se rychle kazí. Pokud tyto potraviny nestiháte sníst, zachovejte klid – máme přeci mrazák! Listovou zeleninu (např. špenát, salát, polníček, rukolu, apod.) naporcujte do uzavíratelných pytlíčků a později využijte do smoothies nebo do polévek.

Listy můžete zamrazit buď samostatně nebo je rovnou nakombinovat spolu s nakrájeným ovocem a připravit si tak jednotlivé porce na smoothies! Naše oblíbená směs je banán, špenát a lesní ovoce (v našich směsích převažují listy nad ovocem). Zamrazit můžete také cuketu, která smoothies příjemně zjemní.

3. Schovejte si chleba do zásoby

Jedním z jídel, které míváme téměř neustále v mrazáku, je kváskový chleba – ať už doma upečený nebo koupený v naší oblíbené pekárně Praktika, kde melou bio mouku na kameni. Ačkoliv máme chleba moc rádi, jíme ho spíše střídmě a málokdy stačíme sníst celý bochník než ztvrdne. Abychom neplýtvali, začali jsme vždy několik krajíců zamrazovat ještě když je chleba čerstvý. Když na něj pak kdykoliv znovu dostaneme chuť, jen ho vyndáme z mrazáku, vložíme na chvíli do trouby a je to.

4. Zamrazte avokáda

Milovníci avokáda potvrdí – je neskutečně těžké odhadnout správný čas jejich konzumace. Když avokáda koupíme, jsou většinou tvrdá, že se nedají jíst a nebo naopak přezrálá, že máme co dělat, abychom je stihli spotřebovat. V prvním případě musíme být trpěliví a nechat je pár dní dozrát (nejlépe v papírovém pytlíku vedle jablek nebo banánů) a doufat, že odhadneme ten ideální čas, kdy je sníst. V druhém případě, kdy jsou avokáda hodně měkká, je musíme okamžitě využít nebo budou za pár hodin na vyhození.

Pokud víte, že je nestihnete sníst, jednoduše půlky vydlabejte lžící a zamrazte. Jednotlivé kousky vložte do prostorné nádoby tak, aby od sebe byly oddělené (zde můžete využít pečící papír). Až avokáda zmrznou, můžete je v rámci úspory místa v mrazáku vložit do uzavíratelného pytlíčku nebo rovnou přidat k ingrediencím na smoothie. Avokáda pak můžete využít nejen do smoothies, ale například i na přípravu quacamole nebo polévky.

5. Udržujte svůj mrazák plný

Věděli jste, že plná mraznička je ve skutečnosti energeticky úspornější než prázdná? Pokaždé, když mrazák otevřete a pronikne do něj teplý venkovní vzduch, dochází ke spotřebě energie, aby se mrazák znovu ochladil na žádoucí teplotu. Díky zamrazeným potravinám, které již máte v mrazáku se na tuto teplotu mrazák dostane rychleji. Sečteno podtrženo, když bude Váš mrazák plný zdravých dobrot, ušetříte nejen čas, ale i peníze!

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho se svým okolím!

Autor

Online průvodce zdravým životním stylem a podniky po Česku.

Napsat komentář