Sezóna čerstvých křupavých salátů je v plném proudu, tak ji pojďme využít na maximum! Saláty různých druhů se v Česku pěstují cca od května až do října. Doporučujeme je nakupovat u malých farmářů či v obchůdcích zdravé výživy, nejlépe v bio kvalitě bez chemických postřiků.
Jaké vitaminy a minerály saláty obsahují a jaké mají účinky na náš organismus?
Výživová hodnota salátů
Saláty jsou skvělou výživou pro naše tělo a jsou nabité živinami! Konzumací salátů dodáme svému tělu množství vlákniny, antioxidantů, vitaminů B1 (thiamin), B6 (pyridoxin), kyseliny listové, K, C, A, E a minerálů jako jsou vápník, železo, hořčík, draslík, zinek. Saláty mají nízký obsah sodíku a velmi nízký obsah nasycených tuků a cholesterolu.
Zdravotní účinky salátu při pravidelné konzumaci
- povzbuzuje trávení a pomáhá při zácpě (díky obsahu vlákniny, která zrychluje pohyby střev)
- povzbuzuje činnost jater
- pomáhá odstraňovat únavu
- působí protizánětlivě a antimikrobiálně, krmí přátelské bakterie ve střevech
- chrání nervové buňky
- pomáhá při úzkostech i potížích se spánkem
- pomáhá snižovat cholesterol
- je vhodný jako prevence kardiovaskulárních onemocnění, osteoporózy, anémie (díky obsahu železa)
Nastartuje trávení a pomůže při hubnutí
Z hlediska klinické výživy a s vědomím toho, co víme o mechanismech nezbytných pro optimální trávení, má smysl nejprve konzumovat snadněji stravitelné potraviny. Aktivujeme tak trávicí enzymy, produkci žluči a žaludečních kyselin, které pomáhají rozkládání snědeného jídla a vstřebávání živin. Pro náš organismus je následně snazší trávit složitější potraviny, jako je např. protein. (*pozn.: Nezapomeňte, že pro správné trávení je vždy nezbytné pořádně žvýkat a jíst v klidu!)
Konzumace salátu před hlavním jídlem má navíc další výhody – navýšíte denní příjem zeleniny a podpoříte hubnutí. Existuje studie, která ukazuje, že pokud si dáme salát před hlavním jídlem, sníme ho více než když ho budeme jíst s ním či po něm. A vlastně to i dává to smysl – představte si porci svého oblíbeného jídla a vedle misku salátu – po čem sáhnete dříve? Další výzkumy ukázaly, že konzumace malého salátu před jídlem může vést ke snížení celkového množství kalorií přijatých ve stravě. Zásluhu na tom má vláknina vyvolávající v těle pocit plnosti.
Jak využít salát v kuchyni?
Nejběžnějším využítím listové zeleniny jsou zcela jistě saláty. A k dobrému salátu rozhodně nesmí chybět dobrý dresing! Vyzkoušejte třeba tento probiotický kefírový ranch dressing.
Naším dalším oblíbeným využitím salátů a listové zeleniny jsou smoothies. Jednoduše přidejte do svého oblíbeného smoothie několik listů salátu a zvyšte tak nutriční hodnotu nápoje! Inspirujte se naším živinami nabitým smoothie na podporu imunity, trávení a zdravého srdce.
Ze salátu si můžete vytvořit také plněné salátové wrapy! Místo pšeničné tortilly jednoduše využijte pár listů salátu a naplňte je svou oblíbenou směsí s obsahem proteinu (ať už masového nebo vegetariánského). Salát můžete využít i k přípravě jarních vietnamských závitků, které skvěle chutnají např. s krevetami a arašídovou omáčkou.
Zdroj: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/301896?manu=&fgcd=&ds=SR&q=Lettuce,%20green%20leaf,%20raw,https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/health-benefits-of-lettuce.html, https://www.nutrition-and-you.com/lettuce.html