Sezóna čerstvých křupavých salátů je v plném proudu, tak ji pojďme využít na maximum! Saláty různých druhů se v Česku pěstují cca od května až do října. Doporučujeme je nakupovat u malých farmářů či v obchůdcích zdravé výživy, nejlépe v bio kvalitě bez chemických postřiků.

Jaké vitaminy a minerály saláty obsahují a jaké mají účinky na náš organismus?

Výživová hodnota salátů

Saláty jsou skvělou výživou pro naše tělo a jsou nabité živinami! Konzumací salátů dodáme svému tělu množství vlákniny, antioxidantů, vitaminů B1 (thiamin), B6 (pyridoxin), kyseliny listové, K, C, A, E a minerálů jako jsou vápník, železo, hořčík, draslík, zinek. Saláty mají nízký obsah sodíku a velmi nízký obsah nasycených tuků a cholesterolu. 

Zdravotní účinky salátu při pravidelné konzumaci

  • povzbuzuje trávení a pomáhá při zácpě (díky obsahu vlákniny, která zrychluje pohyby střev)
  • povzbuzuje činnost jater
  • pomáhá odstraňovat únavu
  • působí protizánětlivě a antimikrobiálně, krmí přátelské bakterie ve střevech
  • chrání nervové buňky
  • pomáhá při úzkostech i potížích se spánkem
  • pomáhá snižovat cholesterol
  • je vhodný jako prevence kardiovaskulárních onemocnění, osteoporózy, anémie (díky obsahu železa)

Nastartuje trávení a pomůže při hubnutí

Z hlediska klinické výživy a s vědomím toho, co víme o mechanismech nezbytných pro optimální trávení, má smysl nejprve konzumovat snadněji stravitelné potraviny. Aktivujeme tak trávicí enzymy, produkci žluči a žaludečních kyselin, které pomáhají rozkládání snědeného jídla a vstřebávání živin. Pro náš organismus je následně snazší trávit složitější potraviny, jako je např. protein. (*pozn.: Nezapomeňte, že pro správné trávení je vždy nezbytné pořádně žvýkat a jíst v klidu!)

Konzumace salátu před hlavním jídlem má navíc další výhody – navýšíte denní příjem zeleniny a podpoříte hubnutí. Existuje studie, která ukazuje, že pokud si dáme salát před hlavním jídlem, sníme ho více než když ho budeme jíst s ním či po něm. A vlastně to i dává to smysl – představte si porci svého oblíbeného jídla a vedle misku salátu – po čem sáhnete dříve? Další výzkumy ukázaly, že konzumace malého salátu před jídlem může vést ke snížení celkového množství kalorií přijatých ve stravě. Zásluhu na tom má vláknina vyvolávající v těle pocit plnosti.

Jak využít salát v kuchyni?

Nejběžnějším využítím listové zeleniny jsou zcela jistě saláty. A k dobrému salátu rozhodně nesmí chybět dobrý dresing! Vyzkoušejte třeba tento probiotický kefírový ranch dressing.

Naším dalším oblíbeným využitím salátů a listové zeleniny jsou smoothies. Jednoduše přidejte do svého oblíbeného smoothie několik listů salátu a zvyšte tak nutriční hodnotu nápoje! Inspirujte se naším živinami nabitým smoothie na podporu imunity, trávení a zdravého srdce.

Ze salátu si můžete vytvořit také plněné salátové wrapy! Místo pšeničné tortilly jednoduše využijte pár listů salátu a naplňte je svou oblíbenou směsí s obsahem proteinu (ať už masového nebo vegetariánského). Salát můžete využít i k přípravě jarních vietnamských závitků, které skvěle chutnají např. s krevetami a arašídovou omáčkou.

Zdroj: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/301896?manu=&fgcd=&ds=SR&q=Lettuce,%20green%20leaf,%20raw,https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/health-benefits-of-lettuce.html, https://www.nutrition-and-you.com/lettuce.html

Autor

Online průvodce zdravým životním stylem a podniky po Česku.

Napsat komentář