Dnes nás šéfkuchaře zdravé restaurace Amaryla Max Semenchukov alias Running Chef zavede na Blízký východ, konkrétně do Levanty. Společně si nachystáme pochoutku zvanou baba ganoush. Připravuje se z pečeného lilku a běžně se využívá jako předkrm nebo pomazánka. “Baba ganuš” je skvělá volba pro posezení s přáteli nebo jako součást zdravého oběda.
Čas přípravy: 30 min.
Náročnost: jednoduché
vegetariánské, veganské, bez lepku, bez laktózy
Ingredience:
- 2 lilky
- 4 stroužky česneku (najemno nakrájeného)
- 4 lžíce tahini pasty (sezamová pasta)
- šťáva z jednoho citronu
- Sůl
- Voda
- Na ozdobu: petrželka, olivový olej a mletá paprika
Postup:
- Lilky opláchneme, propíchneme ze všech stran a opečeme (nejlépe na ohni), ale můžeme využít i troubu.
- Necháme je vychladnout a oloupeme.
- Lilky nakrájíme najemno.
- Přendáme je do větší misky a přidáme ostatní ingredience.
- Vše dobře promícháme a pokud bude konzistence příliš hustá, přidáme trochu vody.
- Pokrm servírujeme v misce nebo na talíři. Polévkovou lžící uděláme spirálu, pokapeme olivovým olejem a posypeme nasekanou petrželkou a mletou paprikou.
Jako přílohu můžeme podávat opečenou bagetku nebo pita chléb. Baba ganoush můžeme nachystat také s majonézou nebo bílým jogurtem. V takovém případě místo vody do pokrmu přidáme 4 lžíce majonézy nebo bílého jogurtu. Nejlépe chutná ten kvalitní řecký.