Teploty neustále stoupají a to poslední, na co máme chuť, je těžké jídlo. Našemu tělu prospěje, když ho v těchto vedrech nebudeme zbytečně zatěžovat a dopřejeme mu lehké a čerstvé pokrmy. Jeden letní recept vám poradíme v dnešním článku.
Dnes si společně připravíme Bulgurový pilaf s rajčaty, cizrnou, variací grilované zeleniny a tofu/ tempehu. „Je to výborné a jednoduché jídlo. Nasytí, nezatíží a dodá spoustu energie,” pochvaluje si tento recept Maxim Semenchukov, šéfkuchař Restaurant Amaryla.
Ingredience:
- 200 g bulguru
- 2 velká rajčata bez slupky, nakrájená na kostičky
- 10 g koncentrovaného rajského protlaku
- 1 menší cibule (šalotka)
- Cizrna
- Tofu (tempeh) v bio kvalitě
- Sůl
- Pepř
- Kurkuma
- Olej (doporučujeme kokosový)
- 300 g zeleninového vývaru nebo voda
Postup:
Bulgur
Na oleji zpěníme cibulku a přidáme protlak. Chvíli restujeme, poté přidáme rajčata, bulgur, sůl, pepř, špetku kurkumy a zalijeme vývarem nebo vodou. Vaříme přibližně 10 minut, dokud se voda nevyvaří. Hrnec odstavíme z plotny, přikryjeme pokličkou a směs necháme nabobtnat a odpočinout.
Grilovanou zeleninu můžeme připravit dle naší chuti. My jsme do receptu použili:
- 100 g cukety
- 100 g lilku
- 200 g papriky mix
- 50 g fenykl
- 50 g červenou cibuli
Zeleninu nakrájíme na střední kousky a osmahneme na dobře rozpálené suché pánvi.
Marináda
- stroužek česneku (nebo dle vlastní chuti)
- 1 feferonka
- mix čerstvých bylinek dle chuti
- lžíce olivového oleje
Česnek, feferonku a bylinky nasekáme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a směs na něm osmahneme. Hotovou marinádu smícháme s grilovanou zeleninou.
Tofu si vybereme dle vlastní chuti – sáhnout můžeme po přírodní verzi, uzené nebo marinované. Uzené a marinované tofu není potřeba opékat na pánvi, chutnat nám bude i za syrova. Vybírejte vždy bio kvalitu.
Náš šéfkuchař doporučuje zvolit uzené tofu/ tempeh, které jídlu dodá specifickou chuť. Nakrájíme ho na kousky a opečeme na olivovém oleji s uvařenou cizrnou.
Na talíř doprostřed dáme pilaf, na něj grilovanou zeleninu a vše posypeme tofu s cizrnou.
Dobrou chuť!