Toto lehké zásadité jídlo je skvělým prostředkem k podpoře imunitního systému, srdce, zažívání a zároveň přísady v něm obsažené zmírňují PMS a akné. Funguje jako prevence rakoviny tlustého střeva, snižuje krevní tlak, je skvělé pro diabetiky, při redukční dietě, bezlepkové dietě a pro detoxikaci těla. Svou skladbou tělo přirozeně odkyseluje a díky tomu se pak tělo může lépe vyrovnávat se záněty, infekcemi a jinými nemocemi.
Ingredience:
Karbanátky
- 1 šálek suché quinoi, vařené ve 2 šálcích vody
- 1 velká sladká brambora, oloupaná, nakrájená na kostičky, dušená na páře, rozmačkaná
- 1 šálek jemně nakrájené červené cibule (opravdu na drobno)
- ½ šálku jemně nakrájené papriky
- 4 stroužky česneku, drceného
- 2 lžíce olivového oleje + 1 lžíce na potření karbanátků
- 1/3 šálku nasekaných čerstvých lístků koriandru
- Šálek adzuki fazolí
- ½ šálku konopných semínek
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička mletého římského kmínu
- šťáva z jedné limetky
- 1 lžička mořské soli
Mandlový krém s uzenou paprikou
- 1 šálek mandlí
- 1 a 1/4 lžičky uzené papriky
- 1 stroužek česneku drceného
- 3 lžíce čerstvé vymačkané citronové šťávy
- ½ šálku filtrované vody
- 2 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky mořské soli
- špetka kajenského pepře
Postup:
Karbanátky
Ve velké míse smícháme rozmačkanou bramboru s vařenou quinoou. Orestujeme cibuli, česnek a papriku na olivovém oleji 2-3 minuty, dokud směs nezesklovatí. Necháme vychladnout a poté přidáme do mísy. Přidáme také zbývající přísady a důkladně promícháme – můžeme rukama. Nyní tvarujeme karbanátky. Rozehřejeme olivový olej na pánvi na střední stupeň a karbanátky na něm lehce opečeme z obou stran. Tyto karbanátky jsou křehké, takže je potřeba s nimi manipulovat co nejopatrněji.
Mandlový krém s uzenou paprikou
Všechny ingredience umixujeme na hladkou pastu. V případě potřeby zjemníme ještě troškou vody. Polijeme karbanátky.
Karbanátky si nejlépe vychutnáte s listovým salátem a rajčaty jako vyvážením k vařenému jídlu, pro zachování zásaditého charakteru celého pokrmu. Karbanátky by v ideálním případě měly tvořit 30% porce a zbylých 70% čerstvý salát, ale volba je samozřejmě na vás.