Pálivé jídlo v těchto vedrech?” možná si říkáte “šílenost” a ťukáte si při tom na čelo. Ne, nezbláznili jsme se. Červené kari je velmi oblíbené například v Thajsku, v zemi s celoročním teplým klimatem. Jak je to možné? Jedná se o velký paradox. Když jíme pálivá jídla, naše tělo se potí a tím pádem se ochlazuje. Zní to složitě, ale je to celkem jednoduché. Nejlepší bude, když si to vyzkoušíte na vlastní kůži.

Kdo je Runnig Cheff

Šéfkuchaře zdravé restaurace Amaryla Maxima Semenchukova možná znáte pod přezdívkou Running Cheff. Hodně běhá, jezdí na kole, plave – sportovec každým coulem. Všimli jsme si, že se každý týden v menu této restaurace objevuje jedno zdravé jídlo s označením “tip Running Cheffa” a zeptali jsme se Maxe, proč si tentokrát vybral právě červené kari s kokosovým mlékem, cizrnou, variací zeleniny a dušenou rýží. „Je to vynikající a zdravé jídlo, které neobsahuje skoro žádné alergeny,” prozradil nám. A pak jsme se zeptali, zda by nám mohl dát recept a on řekl: „Jasně, proč ne!”

Červené kari s kokosovým mlékem, cizrnou, variací zeleniny, dušenou rýží a petrželkou

Porce: 2
vegetarián, vegan, bez lepku, bez laktózy, bez sóji

Ingredience:

Omáčka

  • červená kari pasta 20 g
  • kokosové mléko 200 ml
  • kousek zázvoru
  • 1 cibule šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • citronová tráva dle chuti

Variace zeleniny (volte podle chuti nebo sezóny)

  • cuketa
  • karotka
  • červená cibule
  • paprika
  • květák
  • zelené fazolky
  • brokolice

Postup:

Omáčka

Veškeré suroviny orestujeme na oleji, přidáme kokosové mléko, osolíme a povaříme. Poté dobře rozmixujeme a přecedíme. Omáčka má mít lehce červenou barvu a smetanovou konzistenci.

Zelenina

Zeleninu nakrájíme na střední kusy a orestujeme na oleji. Přelijeme omáčkou a chvíli povaříme. Přidáme uvařenou cizrnu a čerstvé bylinky, například koriandr, petržel nebo pažitku. Červené kari servírujeme s dušenou rýží. K tomuto pokrmu se také výborně hodí uzené tofu.

Dobrou chuť!

Autor

Online průvodce zdravým životním stylem a podniky po Česku.

Napsat komentář