Vyzkoušejte tento lehký letní dezert kombinující sladkou chuť s chutí svěží a lehce nakyslou.

Rebarboru můžeme jíst pouze jeden měsíc v roce

Sezóna rebarbory je krátká a trvá pouze od poloviny května do poloviny června. Jedí se pouze řapíky, neboť její listy obsahují vysoký podíl kyseliny šťavelové a další jedovaté sloučeniny. To je také důvodem, proč rebarboru můžeme konzumovat pouze jeden měsíc v roce – mimo uvedené období se totiž zvyšuje podíl škodlivých látek i v řapících rostliny. Vzhledem k velkému množství oxalátů by se jí rozhodně měli vynout lidé trpící revmatismem, dnou či problémy s močovým měchýřem a ledvinami a také těhotné ženy a děti do 10 let. Pokud jste zdraví, nemusíte se obávat a můžete si rebaroru s chutí 2-3x týdně v malém množství dopřát. Vždy však konzumujte rebarboru tepelně upravenou, neboť se tím sníží podíl nežádoucích oxalátů.

Rebarobora je chuťově zajímavá rostlina, obsahuje vysoké množství vlákniny a má nízkou energetickou hodnotu. Najdeme v ní také vitaminy skupiny B, K, C, E, draslík, hořčík a zinek. Je močopudná, podporuje metabolismus, krvetvorbu a detoxikuje organismus. Obsahuje také velké množství vápníku, ale bohužel ve formě, která není pro lidské tělo vstřebatelná a spíše funguje jako antinutrient. Z tohoto důvodu je vhodné kombinovat rebarboru s potravinami bohatými na vápník nebo alespoň v ten stejný den, kdy jíte rebarboru, vápník tělu dodat.

Recept

Porce: 2
Čas přípravy: 15 min.

Ingredience

  • 1 hrnek řapíku rebarbory (nasekané nebo nakrájené na malé kousky)
  • 1 hrnek bio jahod (nakrájených na drobné plátky)
  • 3/4 hrnku kešu ořechů (předem namočených alespoň na hodinu nebo přes noc)
  • 1 banán (velký, zralý)
  • 1/2 hrnku vody

Postup:

  1. Nakrájejte řapíky rebarbory na malé kousky, vložte na pánev, lehce podlijte vodou a při mírné teplotě vařte asi 10 min. do změknutí. Po dovaření odstavte z plotny a nechte vychladnout.
  2. Mezitím si v mixéru umixujte banán, vodu a kešu ořechy do jemné konzistence.
  3. Nakrájejte jahody na malé plátky a smíchejte je s vychladlou rebarborou.
  4. Rebarborovo-jahodovou směsí naplňte připravené sklenice a navrch nalijte umixovaný banán s kešu.
  5. Ozdobte drcenými pistáciemi a jahodami. Dobrou chuť!

Tip! Místo kešu ořechů můžete použít řecký jogurt nebo tvaroh, který organismu poslouží jako zdroj vápníku.

Zdroj odborných informací: https://www.healthline.com/nutrition/rhubarb#benefits, https://ovoce-a-zelenina.zdrave.cz/rebarbora-zdrava-i-zivot-ohrozujici-zelenina/https://www.vitalia.cz/clanky/rebarbora-je-vetsinu-roku-skodliva/

Autor

Online průvodce zdravým životním stylem a podniky po Česku.

Napsat komentář