Fazolky mungo jsou jedním z nejlepších rostlinných proteinů a obsahují vysoký podíl kyseliny listové, hořčíku, železa a vitaminu B1 (thiaminu). V menším množství jsou také zdrojem beta karotenu, zinku, draslíku a selenu, najdeme v nich i malá množství vitaminů A, B, C, E a K.
Ačkoliv je mungo bohaté na esenciální aminokyseliny, neobsahuje jejich celou škálu. Kombinace s hnědou rýží je tedy pro získání plnohodnotného proteinu optimální.
Placičky jsou skvělým zdrojem vlákniny a mají příznivý vliv na trávení. Dodají Vám navíc pocit sytosti, čímž podpoří i hubnutí. Neobsahují lepek ani mléčné výrobky, takže jsou vhodné i pro celiaky či lidi s laktózovou intolerancí. Jsou perfektním jídlem také pro těhotné ženy.
Porce: cca 10 placiček (záleží, jak velké je uplácáte)
Čas přípravy: 40 min.
Připravte si předem: Namočte mungo a rýži přes noc do vody
Ingredience:
- 1 hrnek fazolek mungo (namočených přes noc)
- 1/4 hrnku hnědé rýže (namočené přes noc)
- 1/4 hrnku filtrované vody
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce Tamari
- 1 lžíce jablečného octa
- 200g pickles (my použili Dobrušské pickles) nebo kimchi
- 2 lžíce řas Nori
- 2 lžíce sezamových semínek
- 300g klíčků munga
- sůl a pepř na dochucení
- (můžete přidat jarní cibulku a 1-2 lžíci Psyllia, pokud potřebujete těsto zahustit)
Postup:
- Předehřejte troubu na 190°C a vyložte pekáč pečícím papírem.
- Slijte vodu z fazolí a rýže a spolu s česnekem a vodou vložte do kuchyňského robotu. Mixujte do jemna.
- Přendejte do mísy, přidejte Tamari, Nori, pickles a mungové výhonky. Dochuťte solí a pepřem.
- Vyložte pekáč pečícím papírem a vytvarujte z připravené směsi placičky, vložte na pekáč, pokapejte sezamovým olejem a posypte sezamovými semínky. Pečte 30 min. do zlatova.
Podávejte s omáčkou Tamari a salátem. Můžete přidat pečené batáty nebo mladé brambory.
Dobrou chuť!