Cizrna nasladko? Ano! Tenhle koláč Vás překvapí nejen svou výbornou chutí, ale i svými nutričními hodnotami.
Cizrna je díky obsahu vlákniny a rostlinných bílkovin skvělou potravinou při hubnutí, neboť neobsahuje příliš kalorií a zároveň Vás příjemně zasytí. Nezpůsobuje výkyvy krevního cukru a je prospěšná na trávení.
Porce: 16 kousků
Nutriční hodnoty (na 1 porci):
Kalorie: 108 kcal
Tuky: 6g
Sacharidy: 11g
Bílkoviny: 4g
Ingredience:
- lžička kokosového oleje (na vymazání plechu)
- 2 hrnky cizrny (uvařené, propláchnuté vodou a slité; můžete ji namočit přes noc do vody a následující den uvařit nebo koupit již hotovou ve sklenici, např. v drogerii DM)
- 1/2 hrnku mandlového másla
- 3 1/2 lžíce bio javorového sirupu
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky Bourbon vanilky
- 1 lžička prášku do pečiva (bez fosfátů)
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/3 hrnku strouhaného kokosu (+ extra na posypání)
Postup:
- Předehřejte troubu na 180ºC a vymažte pekáč kokosovým olejem. (optimální rozměr pekáče je 22x22cm na 16 kousků)
- Všechny ingredience smíchejte dohromady v mixéru a mixujte do jemna.
- Rozprostřete těsto rovnoměrně na pekáč. (Těsto bude hodně lepivé, použijte proto kuchyňskou špachtli potřenou kokosovým olejem.) Na závěr posypte kokosem, který lehce vmačkejte do těsta.
- Pečte v předehřáté troubě 20 – 25 min., až budou okrajte dozlatova a na párátko se nebude lepit těsto. Po vyjmutí z trouby nechte 20 min. vychladnout a poté nakrájejte na kousky.
- Dobrou chuť!
Tipy!
- Blondies vydrží v lednici až 5 dní.
- Místo javorového sirupu můžete použít med či jiné sladidlo podle vlastních preferencí.
- Místo mandlového másla můžete použít kešu nebo semínkové (např. slunečnicové).
- Pokud máte chuť experimentovat, přidejte do koláče kakaové boby, kousky vysokoprocentní čokolády.
- Ovocná verze – přidejte maliny.
- Koláč je skvělou „take-away“ svačinkou! Zabalte si pár kousků s sebou do práce nebo na výlet a dopřejte si zdravou svačinku.