Cizrna nasladko? Ano! Tenhle koláč Vás překvapí nejen svou výbornou chutí, ale i svými nutričními hodnotami.

Cizrna je díky obsahu vlákniny a rostlinných bílkovin skvělou potravinou při hubnutí, neboť neobsahuje příliš kalorií a zároveň Vás příjemně zasytí. Nezpůsobuje výkyvy krevního cukru a je prospěšná na trávení.

Porce: 16 kousků

Nutriční hodnoty (na 1 porci):

Kalorie: 108 kcal
Tuky: 6g
Sacharidy: 11g
Bílkoviny: 4g

Ingredience:

  • lžička kokosového oleje (na vymazání plechu)
  • 2 hrnky cizrny (uvařené, propláchnuté vodou a slité; můžete ji namočit přes noc do vody a následující den uvařit nebo koupit již hotovou ve sklenici, např. v drogerii DM)
  • 1/2 hrnku mandlového másla
  • 3 1/2 lžíce bio javorového sirupu
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky Bourbon vanilky
  • 1 lžička prášku do pečiva (bez fosfátů)
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/3 hrnku strouhaného kokosu (+ extra na posypání)

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180ºC a vymažte pekáč kokosovým olejem. (optimální rozměr pekáče je 22x22cm na 16 kousků)
  2. Všechny ingredience smíchejte dohromady v mixéru a mixujte do jemna.
  3. Rozprostřete těsto rovnoměrně na pekáč. (Těsto bude hodně lepivé, použijte proto kuchyňskou špachtli potřenou kokosovým olejem.) Na závěr posypte kokosem, který lehce vmačkejte do těsta.
  4. Pečte v předehřáté troubě 20 – 25 min., až budou okrajte dozlatova a na párátko se nebude lepit těsto. Po vyjmutí z trouby nechte 20 min. vychladnout a poté nakrájejte na kousky.
  5. Dobrou chuť!

Tipy!

  • Blondies vydrží v lednici až 5 dní.
  • Místo javorového sirupu můžete použít med či jiné sladidlo podle vlastních preferencí.
  • Místo mandlového másla můžete použít kešu nebo semínkové (např. slunečnicové).
  • Pokud máte chuť experimentovat, přidejte do koláče kakaové boby, kousky vysokoprocentní čokolády.
  • Ovocná verze – přidejte maliny.
  • Koláč je skvělou „take-away“ svačinkou! Zabalte si pár kousků s sebou do práce nebo na výlet a dopřejte si zdravou svačinku.

Autor

Online průvodce zdravým životním stylem a podniky po Česku.

Napsat komentář