Skvělý nízkokalorický letní dortík bez přidaného cukru a lepku. Je velmi snadný na přípravu a hravě ho zvládnou i ti, kdo s přípravou raw dortů nemají žádnou zkušenost.

Porce: 9
Čas přípravy: 20 min. (+ 30 min. nechte odležet v ledničce)
Dortová forma: Ø 12 cm (rozkládací)

Ingredience

Spodní vrstva (korpus)

  • 1 hrnek vlašských ořechů (předem namočených ve vodě, aby změkly a byly lépe stravitelné)
  • 2 lžíce datlové pasty (rozmixovaných datlí)

Horní vrstva (krém)

  • 1 hrnek kokosové mouky (můžete namíchat i s čerstvým kokosem)
  • 3 lžíce kokosového oleje (rozpuštěného)
  • 1 citron (vymačkaná šťáva)
  • 1 hrnek borůvek
  • 120ml mandlového mléka
  • špetka vanilky
  • (příp. 1 lžíce javorového sirupu, pokud jsou borůvky kyselé nebo máte rádi sladší chutě. My dortík připravujeme bez sirupu a je sladký tak akorát.)

Postup:

  1. Namočte vlašské ořechy do vody (nejlépe přes noc nebo alespoň na hodinu, aby trochu změkly). Poté vodu slijte a ořechy vložte spolu s datlovou pastou do mixéru a mixujte. (Není nutné směs mixovat úplně do jemna, malé křupavé kousky oříšků jsou v dortu výborné.)
  2. Přendejte směs do dortové formy a umačkejte ji souměrně na dno.
  3. V menší misce smíchejte kokosovou mouku, šťávu z citronu vanilku, kokosový olej.
  4. Vložte borůvky spolu s mandlovým mlékem (příp. javorovým sirupem) do mixéru a mixujte do jemna.
  5. Borůvkovou směs nalijte do misky ke kokosové směsi a důkladně promíchejte tak, aby se vše propojilo.
  6. Hotový krém navrstvěte rovnoměrně na korpus do dortové formy a vložte na 30 min. do lednice. Poté ozdobte borůvkami nebo jiným ovocem dle volby. My jsme použili rybíz ze zahrádky, který dortu dodá příjemně nakyslou chuť.

*Pozn. Dort vydrží v lednici 2-3 dny.

Autor

Online průvodce zdravým životním stylem a podniky po Česku.

Napsat komentář