Skvělý nízkokalorický letní dortík bez přidaného cukru a lepku. Je velmi snadný na přípravu a hravě ho zvládnou i ti, kdo s přípravou raw dortů nemají žádnou zkušenost.
Porce: 9
Čas přípravy: 20 min. (+ 30 min. nechte odležet v ledničce)
Dortová forma: Ø 12 cm (rozkládací)
Ingredience
Spodní vrstva (korpus)
- 1 hrnek vlašských ořechů (předem namočených ve vodě, aby změkly a byly lépe stravitelné)
- 2 lžíce datlové pasty (rozmixovaných datlí)
Horní vrstva (krém)
- 1 hrnek kokosové mouky (můžete namíchat i s čerstvým kokosem)
- 3 lžíce kokosového oleje (rozpuštěného)
- 1 citron (vymačkaná šťáva)
- 1 hrnek borůvek
- 120ml mandlového mléka
- špetka vanilky
- (příp. 1 lžíce javorového sirupu, pokud jsou borůvky kyselé nebo máte rádi sladší chutě. My dortík připravujeme bez sirupu a je sladký tak akorát.)
Postup:
- Namočte vlašské ořechy do vody (nejlépe přes noc nebo alespoň na hodinu, aby trochu změkly). Poté vodu slijte a ořechy vložte spolu s datlovou pastou do mixéru a mixujte. (Není nutné směs mixovat úplně do jemna, malé křupavé kousky oříšků jsou v dortu výborné.)
- Přendejte směs do dortové formy a umačkejte ji souměrně na dno.
- V menší misce smíchejte kokosovou mouku, šťávu z citronu vanilku, kokosový olej.
- Vložte borůvky spolu s mandlovým mlékem (příp. javorovým sirupem) do mixéru a mixujte do jemna.
- Borůvkovou směs nalijte do misky ke kokosové směsi a důkladně promíchejte tak, aby se vše propojilo.
- Hotový krém navrstvěte rovnoměrně na korpus do dortové formy a vložte na 30 min. do lednice. Poté ozdobte borůvkami nebo jiným ovocem dle volby. My jsme použili rybíz ze zahrádky, který dortu dodá příjemně nakyslou chuť.
*Pozn. Dort vydrží v lednici 2-3 dny.