Lososi z farem patří mezi nejvíce toxická jídla

Pokud jíte lososa s přesvědčením, že děláte něco prospěšného pro své zdraví, věnujte pozornost tomuto článku. Ryby pocházející z farem nejsou součástí zdravého jídelníčku stejně tak jako maso a další živočišné produkty od zvířat z velkochovů.

Ryby jsou považovány za jedno z nejzdravějších jídel. Jsou nabité omega 3 mastnými kyselinami, které v našem těle působí protizánětlivě a jsou nezbytné pro zdraví našeho těla a mozku. Konzumace ryb je hojně doporučována doktory a výživovými poradci, lze je koupit téměř v každém obchodě a ve většině restaurací. Na co ale většina lidí zapomíná zaměřit svou pozornost je kvalita, která rozhoduje jestli je ryba (a jakákoliv jiná potravina) zdraví prospěšná či nikoliv.

Jednou z nejoblíběnějších ryb se stal právě losos. Pokud ho jíte s přesvědčením, že děláte něco prospěšného pro své zdraví, podívejte se na následující videa.

 

Dokument (54 min.) o rybích farmách v Norsku

 

 

Lososi z farem – informace z videa ve zkratce:

 

  • Škodí životnímu prostředí i lidskému zdraví. Testy ukazují, že losos z farmy je až 5x více toxický než ostatní testovaná jídla. Další toxickou rybou je pangas.
  • U krys, které byly krmeny lososem z farem, se vyvinula obezita a diabetes. Vědci věří, že je tento jev spojen s přímým vystavením toxinům, které takto chovaný losos obsahuje.
  • Kromě antibiotik a pesticidů, které jsou na farmách běžně používány, je největším zdrojem toxinů peletové krmivo obsahující dioxiny, PCB (polychlorované bifenyly) a další jedovaté chemické substance.
  • Přítomnost PCB v lososech z farem je v průměru 8x vyšší než u lososů z divokého odychtu. Ryby z farem mají vzhledem k podmínkám, ve kterých žijí, svá těla obalena mnohem větším množstvím tuku, v němž se tyto škodlivé toxiny ukládají.
  • Losos chovaný na farmě není ani zdaleka tak výživný jako losos žijící volně v moři. Obsahuje více než 5,5x více prozánětlivých Omega 6 mastných kyselin než losos z divokého odchytu.

 

Video (6 min.) – losos z farmy vs. z divokého odchytu

 

 

Co tedy jíst?

 

Divoké ryby pocházející z farem nejsou součástí zdravého jídelníčku stejně tak jako maso a další živočišné produkty od zvířat z velkochovů. Dbejte vždy na kvalitu živočišných produktů. Vybírejte si ryby z divokých odychtů z volné přírody. Jedním z nejkvalitnějších lososů je losos „Sockeye“, který je jasně červené barvy.

 

Vzhledem k zátěži životního prostředí a kontaminaci oceánů do sebe ryby natahují těžké kovy (rtuť, olovo, dioxiny, apod.), a proto je osobně nedoporučuji konzumovat více než 2- 3x týdně. Losos z divokého odchytu obsahuje podle FDA nízké množství těžkých kovů a je tedy naprosto bezpečný pro konzumaci. I tak je vhodné ryby podávat s čerstvým koriandrem, který stahuje těžké kovy. Rybám z konzervy, rybím prstům a dalším polotovarům se vyhněte. Opatrní buďte i při výběru doplňků stravy s rybím olejem.

 

Pokud prodejce neuvede, že ryba pochází z divokého odchytu, jedná se o rybu z farem. Proto vždy dbejte na kvalitu i za cenu toho, že si připlatíte. Zdraví máme jen jedno.

Ryby z divokého odchytu můžete koupit např. ve Fishway, na webu rohlik.cz, freshbedynky.cz nebo svetbedynek.cz.

 

Autor: Lucie Almásyová, Zdravý Čech

1. online kurz Zdravého Čecha!

Specializované výživové poradenství