Ryby jsou považovány za jedno z nejzdravějších jídel. Jsou nabité omega 3 mastnými kyselinami, které v našem těle působí protizánětlivě a jsou nezbytné pro zdraví našeho těla a mozku. Konzumace ryb je hojně doporučována doktory a výživovými poradci, lze je koupit téměř v každém obchodě a ve většině restaurací. Na co ale většina lidí zapomíná zaměřit svou pozornost je kvalita, která rozhoduje jestli je ryba (a jakákoliv jiná potravina) zdraví prospěšná či nikoliv.
Jednou z nejoblíběnějších ryb se stal právě losos. Pokud ho jíte s přesvědčením, že děláte něco prospěšného pro své zdraví, podívejte se na následující videa.
Dokument (54 min.) o rybích farmách v Norsku
Lososi z farem – informace z videa ve zkratce:
- Škodí životnímu prostředí i lidskému zdraví. Testy ukazují, že losos z farmy je až 5x více toxický než ostatní testovaná jídla. Další toxickou rybou je pangas.
- U krys, které byly krmeny lososem z farem, se vyvinula obezita a diabetes. Vědci věří, že je tento jev spojen s přímým vystavením toxinům, které takto chovaný losos obsahuje.
- Kromě antibiotik a pesticidů, které jsou na farmách běžně používány, je největším zdrojem toxinů peletové krmivo obsahující dioxiny, PCB (polychlorované bifenyly) a další jedovaté chemické substance.
- Přítomnost PCB v lososech z farem je v průměru 8x vyšší než u lososů z divokého odychtu. Ryby z farem mají vzhledem k podmínkám, ve kterých žijí, svá těla obalena mnohem větším množstvím tuku, v němž se tyto škodlivé toxiny ukládají.
- Losos chovaný na farmě není ani zdaleka tak výživný jako losos žijící volně v moři. Obsahuje více než 5,5x více prozánětlivých Omega 6 mastných kyselin než losos z divokého odchytu.
Video (6 min.) – losos z farmy vs. z divokého odchytu
Co tedy jíst?
Pokud prodejce neuvede, že ryba pochází z divokého odchytu, jedná se o rybu z farem. Proto vždy dbejte na kvalitu i za cenu toho, že si připlatíte. Zdraví máme jen jedno.