Recept na tuto vynikající vláčnou hruškovou buchtu je zcela bez přidaného cukru, a přesto je přirozeně sladký – právě díky hruškám, rýžovému mléku a dalším ingrediencím, které jsou sladké chuti. Tak pojďme na to!

Čas přípravy: 50 min.
Vegan, 100% bez přidaného cukru, bez laktózy, bez lepku

Ingredience:

Těsto

  • 150g pohankové mouky
  • 100g mandlové mouky
  • 50g čerstvě namletého kokosu (použijte kávomlýnek)
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů (k dostání ve zdravé výživě)
  • 1 lžička jedlé sody
  • 100ml rýžového mléka (lze použít i jiné (méně sladké), např. mandlové  nebo čistou vodu)
  • 3 chia „vejce“ (1 vejce = 1 lžíce chia semínek + 2,5 lžíce vody)
  • 2 lžíce kokosového oleje

Hruškové pyré

  • 2 zralé hrušky + 1/2 na ozdobu
  • 1 kardamom lusk (vyloupejte z něj semínka)
  • 10g zázvoru
  • 1 lžička skořice

Postup:

  1. Připravte si chia vejce: V menší misce smíchejte 3 lžíce chia semínek se 7,5 lžícemi vody. Promíchejte a nechte chie semínka cca 5 minut nasáknout vodu. Během této doby směs alespoň jednou promíchejte, aby se nevytvořily hrudky.
  2. Hruškové pyré: Oloupejte a vypeckujte hrušky, nakrájejte na malé kousky a vložte do hrnce s trochou vody. Přidejte skořici, zázvor, kardamom a duste do změknutí. Po změknutí rozmixujte ponorným mixérem na kaši. (Nechte si stranou několik plátků hrušky na ozdobu chleba.)
  3. Smíchejte všechny ingredience na těsto, přidejte chia vejce, hruškové pyré a pořádně vše promíchejte, aby vznikla konzistentní hmota.
  4. Směs vložte do předem vymazané formy kokosovým olejem, vysypané pohankovou moukou. (Můžete také použít pečící papír.) Navrch ozdobte plátky hrušek.
  5. Vložte do předem rozpálené trouby na 200’C (horkovzduch) a pečte cca 40 minut. Zda je buchta hotová můžete zkontrolovat klasicky pomocí špejle – pokud se na ni těsto nelepí, je hotovo.
  6. Dobrou chuť!
Autor

Online průvodce zdravým životním stylem a podniky po Česku.

Napsat komentář