„Jedno ratatouille, prosím!” můžete si poručit ve zdravé restauraci Amaryla v centru Prahy. V kuchyni zde vládne šéfkuchař Max, který je známý jako Running Chef a právě on nám dodal naprosto fantastický recept na tento tradiční francouzský zeleninový pokrm. „Je úplně natřískaný vitamíny,” říká o svém ratatouille Max s úsměvem.
Čas přípravy: 40 min.
Porce: 4
Ingredience:
- 1 lilek
- 2 cukety
- 1 červená cibule větší
- 1 červená paprika větší
- 1 žlutá paprika větší
- 4 větší žampiony
- Půlka květáku
- Půlka brokolice
- 400 g loupaných nebo drcených rajčat
- Menší rajský protlak
- olivový olej
- ocet balsamico
- česnek
- tymián
- bazalka
- sůl
- pepř
Postup:
- Cibuli nakrájíme na měsíčky.
- Brokolici a květák rozdělíme na střední růžičky.
- Zbylou zeleninu nakrájíme na střední kusy.
- Ve větším hrnci rozehřejeme olej a postupně opečeme všechnu zeleninu kromě cibule.
- Do hrnce přidáme ještě trochu oleje a teprve teď opečeme cibuli, aby byla krásně zlatá.
- Přidáme česnek a až získá zlatou barvu, přidáme také protlak a chvíli restujeme.
- Dále přidáme rajčata, opečenou zeleninu a lístečky tymiánu.
- Na závěr osolíme, opepříme a zakápneme pár kapkami octa.
- Přikryjeme pokličkou a vaříme na slabém ohni do té doby, než zmizí tekutina a zelenina je krásně měkká (přibližně 25 minut).