„Jedno ratatouille, prosím!” můžete si poručit ve zdravé restauraci Amaryla v centru Prahy. V kuchyni zde vládne šéfkuchař Max, který je známý jako Running Chef a právě on nám dodal naprosto fantastický recept na tento tradiční francouzský zeleninový pokrm. „Je úplně natřískaný vitamíny,” říká o svém ratatouille Max s úsměvem. 

Čas přípravy: 40 min.
Porce: 4

Ingredience:

  • 1 lilek
  • 2 cukety
  • 1 červená cibule větší
  • 1 červená paprika větší
  • 1 žlutá paprika větší
  • 4 větší žampiony
  • Půlka květáku
  • Půlka brokolice
  • 400 g loupaných nebo drcených rajčat
  • Menší rajský protlak
  • olivový olej
  • ocet balsamico
  • česnek
  • tymián
  • bazalka
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Cibuli nakrájíme na měsíčky.
  2. Brokolici a květák rozdělíme na střední růžičky.
  3. Zbylou zeleninu nakrájíme na střední kusy.
  4. Ve větším hrnci rozehřejeme olej a postupně opečeme všechnu zeleninu kromě cibule.
  5. Do hrnce přidáme ještě trochu oleje a teprve teď opečeme cibuli, aby byla krásně zlatá.
  6. Přidáme česnek a až získá zlatou barvu, přidáme také protlak a chvíli restujeme.
  7. Dále přidáme rajčata, opečenou zeleninu a lístečky tymiánu.
  8. Na závěr osolíme, opepříme a zakápneme pár kapkami octa.
  9. Přikryjeme pokličkou a vaříme na slabém ohni do té doby, než zmizí tekutina a zelenina je krásně měkká (přibližně 25 minut).
Autor

Online průvodce zdravým životním stylem a podniky po Česku.

Napsat komentář