Tentokrát nám šéfkuchař zdravé restaurace Amaryla, poslal vynikající recept na
cuketové placičky, bylinkový hummus a salát.

Čas přípravy: cca 40 min. + čas na vaření cizrny
Vegan, 100% bez přidaného cukru, bez laktózy, bez lepku

Cuketové placičky

Ingredience:

  • 500g cukety
  • 2 ks vejce od šťastných slepiček
  • 100 g mouky
  • 100 ml rostlinného oleje
  • pažitka
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Cuketu omyjeme, nastrouháme, osolíme a chvíli necháme odpočinout.
  2. Pak vymačkáme zbytečný přebytečnou vodu.
  3. K nastrouhané cuketě přidáme mouku, rozmíchané vejce, nadrobno nakrájenou pažitku a opepříme.
  4. Vše dobře promícháme.
  5. V pánvi (nebo lépe v lívanečníku) rozpálíme olej a placičky orestujeme z obou stran.
  6. Hotové placičky položíme na papír, aby do sebe nasákl tuk.

TIP Running Chefa! Připravte nejdříve jednu placku a ochutnejte, zda je dost slaná. Vyzkoušíte tak i jestli dobře drží. Pokud ne, přidejte mouku.


Bylinkový hummus

Ingredience: 

  • 300 g cizrny (namočit přes noc do vody)
  • 5 g kypřící prášek bez fosfátů
  • 50 g sezamové pasty
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva z jednoho citronu
  • petrželka
  • pažitka
  • bazalka
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • koření (paprika mletá, za’atar, římský kmín)

Postup:

  1. Namočenou cizrnu uvaříme v osolené vodě, přidáme kypřící prášek (cizrna se nám tak uvaří rychleji) nebo použijte cizrnu již hotovou/ uvařenou.
  2. Uvařenou cizrnu přecedíme a část vody dáme stranou.
  3. Do mixéru dáme cizrnu (pár kuliček si dáme stranou na ozdobu), česnek, trochu vody a rozmixujeme.
  4. Pak přidáme sezamovou pastu, citronovou šťávu, trochu soli, pepř a mixujeme dál.
  5. Postupně přidáváme vodu, dokud hummus nebude mít potřebnou konzistenci.
  6. Na závěr přidáme nasekané bylinky a mixujeme dokud hummus nezezelená.
  7. Na talíř dáme pár lžic hummusu a lžící ho roztáhneme do stran, posypeme cizrnou, kořením a polijeme olivovým olejem. Vedle dáme placičky.
  8. Tato kombinace nejlépe chutná s izraelským salátkem, jdeme na něj.

Izraelský salátek

Ingredience:

  • okurky
  • rajčata
  • červenou cibuli
  • petrželka
  • citron
  • máta
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Okurky i rajčata nakrájíme na malé kostičky a dáme do cedníku, abychom je zbavili přebytečné vody.
  2. Cibuli i bylinky nakrájíme nadrobno.
  3. Vše smícháme dohromady, osolíme, opepříme, přidáme olej a citronovou šťávu.

Máme hotovo. Tímto jídlem skvěle pohostíte každou návštěvu, která si zakládá na zdravém životním
stylu.

Přejeme dobrou chuť!

Autor

Online průvodce zdravým životním stylem a podniky po Česku.

Napsat komentář