Tentokrát nám šéfkuchař zdravé restaurace Amaryla, poslal vynikající recept na
cuketové placičky, bylinkový hummus a salát.
Čas přípravy: cca 40 min. + čas na vaření cizrny
Vegan, 100% bez přidaného cukru, bez laktózy, bez lepku
Cuketové placičky
Ingredience:
- 500g cukety
- 2 ks vejce od šťastných slepiček
- 100 g mouky
- 100 ml rostlinného oleje
- pažitka
- sůl
- pepř
Postup:
- Cuketu omyjeme, nastrouháme, osolíme a chvíli necháme odpočinout.
- Pak vymačkáme zbytečný přebytečnou vodu.
- K nastrouhané cuketě přidáme mouku, rozmíchané vejce, nadrobno nakrájenou pažitku a opepříme.
- Vše dobře promícháme.
- V pánvi (nebo lépe v lívanečníku) rozpálíme olej a placičky orestujeme z obou stran.
- Hotové placičky položíme na papír, aby do sebe nasákl tuk.
TIP Running Chefa! Připravte nejdříve jednu placku a ochutnejte, zda je dost slaná. Vyzkoušíte tak i jestli dobře drží. Pokud ne, přidejte mouku.
Bylinkový hummus
Ingredience:
- 300 g cizrny (namočit přes noc do vody)
- 5 g kypřící prášek bez fosfátů
- 50 g sezamové pasty
- 2 stroužky česneku
- šťáva z jednoho citronu
- petrželka
- pažitka
- bazalka
- olivový olej
- sůl
- pepř
- koření (paprika mletá, za’atar, římský kmín)
Postup:
- Namočenou cizrnu uvaříme v osolené vodě, přidáme kypřící prášek (cizrna se nám tak uvaří rychleji) nebo použijte cizrnu již hotovou/ uvařenou.
- Uvařenou cizrnu přecedíme a část vody dáme stranou.
- Do mixéru dáme cizrnu (pár kuliček si dáme stranou na ozdobu), česnek, trochu vody a rozmixujeme.
- Pak přidáme sezamovou pastu, citronovou šťávu, trochu soli, pepř a mixujeme dál.
- Postupně přidáváme vodu, dokud hummus nebude mít potřebnou konzistenci.
- Na závěr přidáme nasekané bylinky a mixujeme dokud hummus nezezelená.
- Na talíř dáme pár lžic hummusu a lžící ho roztáhneme do stran, posypeme cizrnou, kořením a polijeme olivovým olejem. Vedle dáme placičky.
- Tato kombinace nejlépe chutná s izraelským salátkem, jdeme na něj.
Izraelský salátek
Ingredience:
- okurky
- rajčata
- červenou cibuli
- petrželka
- citron
- máta
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup:
- Okurky i rajčata nakrájíme na malé kostičky a dáme do cedníku, abychom je zbavili přebytečné vody.
- Cibuli i bylinky nakrájíme nadrobno.
- Vše smícháme dohromady, osolíme, opepříme, přidáme olej a citronovou šťávu.
Máme hotovo. Tímto jídlem skvěle pohostíte každou návštěvu, která si zakládá na zdravém životním
stylu.
Přejeme dobrou chuť!