Mrkvové buchtičky nám dělávala babička, když jsme byli děti. Jak my jsme je milovali! A na našich chutích se nic nezměnilo ani teď v dospělosti.

Původní recept obsahuje rostlinný tuk, který jsme nahradili zdravým ghí máslem (přepuštěné máslo zbavené mléčné bílkoviny), bílou mouku jsme nahradili pohankovou a místo cukru jsme do tvarohu přidali trochu xylitolu. Upekli jsme 2 pekáče, které zmizely během jednoho dne.

Tak schválně, jak zachutnají Vám. Dobrou chuť!

Čas přípravy: 30 min. (množství asi 2 pekáče)
bez rafinovaného cukru, bez lepku

Ingredience:

  • 200g nastrouhané mrkve (najemno)
  • 400g pohankové mouky
  • 170g ghí změklého másla
  • 1 bio vejce
  • 1 lžíce vinného kamene
  • 1 kostka měkkého bio tvarohu (může být i ovčí, který je přirozeně bezlaktózový)
  • trocha stévie/ xylitolu (asi 1/2 lžičky) nebo lžíce bio javorového sirupu (sladidlo můžete kompletně vynechat, ale s ním je to lepší 🙂 )

Postup:

  1. Oškrábejte a nastrouhejte mrkve, smíchejte je v míse s ostatními ingrediencemi kromě tvarohu a sladidla.
  2. Menší část těsta rozválejte na zhruba 1/2 cm plát, rozkrájejte na malé čtverečky, které plňte tvarohem smíchaným se stévií/ xylitolem.
  3. Pečte v předem vyhřáté troubě na 190’C asi 10 minut do zlatova.
Autor

Online průvodce zdravým životním stylem a podniky po Česku.

Napsat komentář