Mrkvové buchtičky nám dělávala babička, když jsme byli děti. Jak my jsme je milovali! A na našich chutích se nic nezměnilo ani teď v dospělosti.
Původní recept obsahuje rostlinný tuk, který jsme nahradili zdravým ghí máslem (přepuštěné máslo zbavené mléčné bílkoviny), bílou mouku jsme nahradili pohankovou a místo cukru jsme do tvarohu přidali trochu xylitolu. Upekli jsme 2 pekáče, které zmizely během jednoho dne.
Tak schválně, jak zachutnají Vám. Dobrou chuť!
Čas přípravy: 30 min. (množství asi 2 pekáče)
bez rafinovaného cukru, bez lepku
Ingredience:
- 200g nastrouhané mrkve (najemno)
- 400g pohankové mouky
- 170g ghí změklého másla
- 1 bio vejce
- 1 lžíce vinného kamene
- 1 kostka měkkého bio tvarohu (může být i ovčí, který je přirozeně bezlaktózový)
- trocha stévie/ xylitolu (asi 1/2 lžičky) nebo lžíce bio javorového sirupu (sladidlo můžete kompletně vynechat, ale s ním je to lepší 🙂 )
Postup:
- Oškrábejte a nastrouhejte mrkve, smíchejte je v míse s ostatními ingrediencemi kromě tvarohu a sladidla.
- Menší část těsta rozválejte na zhruba 1/2 cm plát, rozkrájejte na malé čtverečky, které plňte tvarohem smíchaným se stévií/ xylitolem.
- Pečte v předem vyhřáté troubě na 190’C asi 10 minut do zlatova.