Recept na tuto vynikající vláčnou hruškovou buchtu je zcela bez přidaného cukru, a přesto je přirozeně sladký – právě díky hruškám, rýžovému mléku a dalším ingrediencím, které jsou sladké chuti. Tak pojďme na to!
Čas přípravy: 50 min.
Vegan, 100% bez přidaného cukru, bez laktózy, bez lepku
Ingredience:
Těsto
- 150g pohankové mouky
- 100g mandlové mouky
- 50g čerstvě namletého kokosu (použijte kávomlýnek)
- 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů (k dostání ve zdravé výživě)
- 1 lžička jedlé sody
- 100ml rýžového mléka (lze použít i jiné (méně sladké), např. mandlové nebo čistou vodu)
- 3 chia „vejce“ (1 vejce = 1 lžíce chia semínek + 2,5 lžíce vody)
- 2 lžíce kokosového oleje
Hruškové pyré
- 2 zralé hrušky + 1/2 na ozdobu
- 1 kardamom lusk (vyloupejte z něj semínka)
- 10g zázvoru
- 1 lžička skořice
Postup:
- Připravte si chia vejce: V menší misce smíchejte 3 lžíce chia semínek se 7,5 lžícemi vody. Promíchejte a nechte chie semínka cca 5 minut nasáknout vodu. Během této doby směs alespoň jednou promíchejte, aby se nevytvořily hrudky.
- Hruškové pyré: Oloupejte a vypeckujte hrušky, nakrájejte na malé kousky a vložte do hrnce s trochou vody. Přidejte skořici, zázvor, kardamom a duste do změknutí. Po změknutí rozmixujte ponorným mixérem na kaši. (Nechte si stranou několik plátků hrušky na ozdobu chleba.)
- Smíchejte všechny ingredience na těsto, přidejte chia vejce, hruškové pyré a pořádně vše promíchejte, aby vznikla konzistentní hmota.
- Směs vložte do předem vymazané formy kokosovým olejem, vysypané pohankovou moukou. (Můžete také použít pečící papír.) Navrch ozdobte plátky hrušek.
- Vložte do předem rozpálené trouby na 200’C (horkovzduch) a pečte cca 40 minut. Zda je buchta hotová můžete zkontrolovat klasicky pomocí špejle – pokud se na ni těsto nelepí, je hotovo.
- Dobrou chuť!