Probiotické potraviny jsou vynikající pro naše zdraví, neboť obsahují prospěšné bakterie, které plní v našem organismu důležité funkce. Zlepšují naše trávení, imunitu, pomáhají při depresích a obsahují množství vitaminů a minerálů.
Čas přípravy: 40 min.
Náročnost: jednoduché
Ingredience:
- 300g tempehu
- česnek, zázvor, limetka
- Tamari
- arašídové máslo
- kokosové mléko
- sezamový olej
- kimchi
- divoká rýže / quinoa
- avokádo
- listový salát
Tamari marináda
- 1/3 hrnku Tamari
- 1 lžička česnekového prášku (nebo čerstvého nadrceného)
- 1/3 lžičky zázvoru (koření nebo čerstvě nadrceného)
Arašídová omáčka
- 1/4 hrnku arašídového másla (lze nahradit kešu)
- 3 lžíce tučného kokosového mléka
- 1 lžíce sezamového oleje (za studena lisovaný)
- 1 lžíce čerstvé šťávy z limetky
- 1 lžička Tamari
- 1/2 lžičky vymačkaného česneku
Umixujte ingredience dohromady, případně přidejte vodu pro řidší konzistenci.
Postup:
1. Dejte vařit rýži (nebo quinou).
2. Připravte si marinádu (všechny ingredience smíchejte dohromady v malé misce) a nakrájejte tempeh na kostičky tak, abyste jej mohli napíchnout na špíz.
3. Nakrájený tempeh vložte do misky s marinádou a nechte marinovat asi 20 minut.
4. Až bude tempeh připravený, napíchejte ho na špízy, potřete lehce kokosovým olejem a vložte do předem rozpálené trouby na 190’C na cca 10 minut. (Špízy můžete připravit také na pánvi a osmažit na kokosovém oleji do křupava během 2-3 minut.)
5. Podávejte s listovým salátem (který jednoduše pokapejte citronem a olivovým olejem), divokou rýží, kimchi (nebo kysaným zelím), avokádem a mořskými řasami.