Probiotické potraviny jsou vynikající pro naše zdraví, neboť obsahují prospěšné bakterie, které plní v našem organismu důležité funkce. Zlepšují naše trávení, imunitu, pomáhají při depresích a obsahují množství vitaminů a minerálů. 

Čas přípravy: 40 min.
Náročnost: jednoduché

Ingredience:

  • 300g tempehu
  • česnek, zázvor, limetka
  • Tamari
  • arašídové máslo
  • kokosové mléko
  • sezamový olej
  • kimchi
  • divoká rýže / quinoa
  • avokádo
  • listový salát

Tamari marináda

  • 1/3 hrnku Tamari
  • 1 lžička česnekového prášku (nebo čerstvého nadrceného)
  • 1/3 lžičky zázvoru (koření nebo čerstvě nadrceného)

Arašídová omáčka

  • 1/4 hrnku arašídového másla (lze nahradit kešu)
  • 3 lžíce tučného kokosového mléka
  • 1 lžíce sezamového oleje (za studena lisovaný)
  • 1 lžíce čerstvé šťávy z limetky
  • 1 lžička Tamari
  • 1/2 lžičky vymačkaného česneku

Umixujte ingredience dohromady, případně přidejte vodu pro řidší konzistenci.

Postup: 

1. Dejte vařit rýži (nebo quinou).
2. Připravte si marinádu (všechny ingredience smíchejte dohromady v malé misce) a nakrájejte tempeh na kostičky tak, abyste jej mohli napíchnout na špíz.
3. Nakrájený tempeh vložte do misky s marinádou a nechte marinovat asi 20 minut.
4. Až bude tempeh připravený, napíchejte ho na špízy, potřete lehce kokosovým olejem a vložte do předem rozpálené trouby na 190’C na cca 10 minut. (Špízy můžete připravit také na pánvi a osmažit na kokosovém oleji do křupava během 2-3 minut.)
5. Podávejte s listovým salátem (který jednoduše pokapejte citronem a olivovým olejem), divokou rýží, kimchi (nebo kysaným zelím), avokádem a mořskými řasami.

Autor

Online průvodce zdravým životním stylem a podniky po Česku.

Napsat komentář