Dýňové mléko
Dýňová semínka jsou vynikajícím zdrojem minerálů jako jsou například hořčík, zinek, železo a další. Navíc ve srovnání s ostatními ořechy a semínky jsou cenově přijatelné, a proto se skvěle hodí také k výrobě rostlinného mléka. Je skvělou alternativou k živočišným mlékům.
Pro obměnu můžete použít také: mandle, kešu, makadamové oříšky, para, lískové, pekanové, pistácie, kokos, konopné semínko, slunečnicové, lněné, sezam, quinou, rýži nebo ovesné vločky. Postup je pro všechny stejný.
Porce: 3 – 4 hrnky
Doba přípravy: 20 min.
vegan, bez cukru, bez laktózy, bez lepku, paleo, low carb
Ingredience:
- 1 hrnek dýňových semínek (naložených přes noc ve vodě)
- 3 hrnky čisté filtrované vody
- 3 vypeckované datle (nebo 1 lžíce medu)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka Himalájské soli
- pro krémovost můžete přidat lžíci bio slunečnicového lecitinu bez GMO
Postup:
- Semínka přes noc namočte do filtrované vody. Ráno vodu slijte a semínka propláchněte.
- Smíchejte všechny ingredience dohromady a vložte do mixéru.
- Mixujte do jemna (cca 30 – 60 s).
- Pokud chcete získat opravdu jemné mléko, přeceďte tekutinu přes sáček na výrobu rostlinného mléka (sáček je možné koupit např. v NuSpring).
- Nalijte do sklenic a uchovávejte v lednici.