S blížícím se létem máme přirozenou tendenci a chuť zbavovat se přebytečných tukových vrstev, které jsme si přes zimu nastřádali. Ke štíhlejší a pevnější postavě nám tak pomůže pravidelné cvičení spolu se zdravou a nutričně vyváženou stravou. Pokud tedy toužíte před začátkem plavkové sezóny shodit pár kil, začněte již dnes. Hlavně nemějte hned zpočátku příliš vysoké a nereálné cíle a nenechte se zviklat prvními neúspěchy. Chce to čas a pevnou vůli.

Inspirujte se našimi radami a zdravými recepty a začněte plnit svá předsevzetí chytře…

1. Pokud se zásadami zdravého životního stylu řídíme denně, nemusíme držet žádné diety. Jednou za čas si také můžeme bez výčitek dovolit nějaký ten „úlet“, protože to naše tělo nijak zásadně neovlivní. Řiďte se heslem „Není důležité, co jím jednou za měsíc, ale je důležité co jím každý den.“

2. Naučte se jíst pravidelně, jídlo rozdělujte do menších porcí v pravidelných intervalech, předejdete tak nezvladatelným návalům chutí. Nevynechávejte svačiny! V redukčních programech se nám ověřilo, že sníst tentýž objem kalorií ve 3 velkých jídel a v 5 malých není totéž.

3. Při výběru potravin preferujte kvalitu výrobku nad kvantitou (vybírejte například jen kvalitní šunku s vysokým podílem masa). Spolehlivě Vás uspokojí menší množství opravdu kvalitního výrobku než se prát s výčitkami, které často přijdou po konzumaci velkého množství „zbytečných“ živin. Pečivo vybírejte celozrnné, z kvalitní mouky a nejlépe z kvásku. Má nižší glykemický index a zasytí na delší dobu. Přílohy bychom taktéž měli vybírat v naturální formě – minimálně zpracované (rýže natural, brambory ve slupce…).

4. Dopřejte si porci zeleniny ke každému hlavnímu chodu a vybírejte rozmanité druhy. Jídlo bude sytější, zdravější, barevnější a zábavnější. Zelenina bude vaši tajnou zbraní. Dá vašim pokrmům objem, ale ušetří i na kaloriích. Kromě salátů můžeme sáhnout i po jiných úpravách zeleniny, jako je např. grilovaná, dušená nebo mražená zelenina (už dávno není tak jak ji znáte – polívková, dnes koupíte rozmanité směsi inspirované různými mezinárodními kuchyněmi). A samozřejmě zelenina zpracovaná v zeleninových polévkách.

5. Ryby zařazujte do svého jídelníčku nejméně 2 – 3krát týdně. Bělomasé ryby (pstruh, treska, pražma, mořský vlk) jsou dietním zdrojem velmi kvalitních a lehce stravitelných bílkovin, tučné ryby (makrela, losos, tuňák) jsou zase výborným zdrojem mastných kyselin, které pomáhají chránit naše srdce. Z masa si dopřejte kvalitní libové drůbeží, hovězí a také králíka. Jeho maso je rovněž velmi lehce stravitelné a bohaté na nenasycené tuky. Skvěle se hodí do diety. Vyzkoušejte také pestrá vegetariánská jídla.

6. Do svého jídelníčku pravidelně zařazujte luštěniny a výrobky z nich. Jsou skvělým zdrojem vlákniny, bílkovin a řady minerálních látek. Pokus si děláte starosti o nadýmání, máme pro vás bezva tip. Při vaření přidávejte kousek zázvoru, mořské řasy, kmín, fenykl nebo yzop. Pomocí těchto koření a bylin nadýmání účinně snížíte. Vyzkoušejte náš skvělý recept na dvojbarevnou čočku. Čočka patří nejspolehlivěji k nejméně nadýmavým luštěninám.

7. Mlsejte zdravě! Pokud Vás občas honí mlsná, zkuste ji zastrašit třeba ovocným salátem s jogurtem. Při přípravě sladkých pamlsků pamatujte, že lepší je nahradit tučné potraviny za ty s vyšším obsahem bílkovin. Třeba tvarohy zdobené bobulovitým ovocem vám udělají dojem sladkého dezertu, přitom si budete jisti, že mlsáte zdravě.

8. V neposlední řadě pamatujte na dostatečný pitný režim. Preferujte čistou vodu a neslazené nápoje. Sezona čajíčků je v plném proudu. Experimentujte se zázvorem, skořicí, mátovými lístky nebo listy maliníku. Vodu ochucujte citrusy, ale i jablkem nebo ananasem. Budete překvapeni, kolik toho vypijete.

9. Vyřaďte ze svého jídelníčku alkoholické nápoje. Jsou zdrojem tzv. „prázdných kalorií“, které zatěžují Váš organismus a navíc se ukládají v podobě tukových vrstev.

10. Obraťte se na odborníky. Pokud se ztrácíte ve všech těch doporučeních, které se na vás valí ze všech stran, není nic jednoduššího, než se obrátit na vystudovaného a zkušeného odborníka. Ten vás jednoduše provede dietou a naučí vás, jak správně hubnout. Navíc vás pokaždé podpoří v dalším snažení.

Autor článku: Lada Nosková, nutriční terapeutka a zakladatelka poradny Diet Plan & MyDiet

Autor

Online průvodce zdravým životním stylem a podniky po Česku.

Napsat komentář