„Mňam! Co v tom všechno je?” Přesně tato otázka často padne už po prvním soustu tohoto úžasného risotta s dýní. Vezměte si kuchařskou zástěru a jdeme na to, šéfkuchař zdravé restaurace Amaryla opět rozdával recepty.
Ingredience:
- 400 g rýže Arborio
- 300 g dýně
- 700 ml zeleninového vývaru
- 100 ml bílého vína
- 80 g másla
- 100 g modrého sýra (nejlépe Gorgonzola)
- 80 g parmezánu
- 50 g šalotky – očistíme a nakrájíme nadrobno
- 3 lžíce medu
- 20 g dýňových semínek
- olivový olej
- snítka tymiánu
- snítka šalvěje
- sůl
Postup:
- Šalotku chvíli restujeme v hrnci na oleji.
- Přidáme rýží a ještě chvíli necháme restovat.
- Přidáme svazek tymiánu a přelijeme vínem.
- Za stálého míchání vyvaříme víno. Osolíme.
- Postupně přidáváme vývar, vyvaříme a zase přidáme. Opakujeme dokud rýže nezíská krémovou konzistenci a není al dente.
- Vyndáme tymián a přidáme máslo. Základ risotta máme hotový.
- Nyní dýni nakrájíme na střední kusy.
- Rozložíme ji na pekáč, přidáme olivový olej, med, tymián, osolíme, opepříme a pečeme, dokud nezměkne.
- Po upečení odebereme tymián a pár kousků dýně odložíme vedle na ozdobu.
- Zbytek dýně s trochou zeleninového vývaru rozmixujeme.
- Vznikne nám hladké pyré.
- Na rozpáleném oleji opečeme lístky šalvěje. Po pár sekundách je vyndáme a osušíme. Šalvěj nám ztuhne a bude křehká.
- Dýňová semínka pečeme v troubě přibližně 5 minut na 180 °C.
- Do hrnce s hotovým risottem přidáme dýňové pyré, parmezán a směs zahřejeme.