„Mňam! Co v tom všechno je?” Přesně tato otázka často padne už po prvním soustu tohoto úžasného risotta s dýní. Vezměte si kuchařskou zástěru a jdeme na to, šéfkuchař zdravé restaurace Amaryla opět rozdával recepty.

Ingredience:

  • 400 g rýže Arborio
  • 300 g dýně
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml bílého vína
  • 80 g másla
  • 100 g modrého sýra (nejlépe Gorgonzola)
  • 80 g parmezánu
  • 50 g šalotky – očistíme a nakrájíme nadrobno
  • 3 lžíce medu
  • 20 g dýňových semínek
  • olivový olej
  • snítka tymiánu
  • snítka šalvěje
  • sůl

Postup:

  1. Šalotku chvíli restujeme v hrnci na oleji.
  2. Přidáme rýží a ještě chvíli necháme restovat.
  3. Přidáme svazek tymiánu a přelijeme vínem.
  4. Za stálého míchání vyvaříme víno. Osolíme.
  5. Postupně přidáváme vývar, vyvaříme a zase přidáme. Opakujeme dokud rýže nezíská krémovou konzistenci a není al dente.
  6. Vyndáme tymián a přidáme máslo. Základ risotta máme hotový.
  7. Nyní dýni  nakrájíme na střední kusy.
  8. Rozložíme ji na pekáč, přidáme olivový olej, med, tymián, osolíme, opepříme a pečeme, dokud nezměkne.
  9. Po upečení odebereme tymián a pár kousků dýně odložíme vedle na ozdobu.
  10. Zbytek dýně s trochou zeleninového vývaru rozmixujeme.
  11. Vznikne nám hladké pyré.
  12. Na rozpáleném oleji opečeme lístky šalvěje. Po pár sekundách je vyndáme a osušíme. Šalvěj nám ztuhne a bude křehká.
  13. Dýňová semínka pečeme v troubě přibližně 5 minut na 180 °C.
  14. Do hrnce s hotovým risottem přidáme dýňové pyré, parmezán a směs zahřejeme.
Autor

Online průvodce zdravým životním stylem a podniky po Česku.

Napsat komentář